RF nekar kyokushin sitt efterlängtade SM – och drar samtidigt in Karateförbundets ”SM” i idrotten

Turerna har varit många. Men igår beslöt Riksidrottsförbundets styrelse att inget av förbunden, varken SB&K eller Svenska Karateförbundet, får arrangera SM i kyokushin. Ett på många sätt kontroversiellt beslut.


Det hela startade redan när karate var en sektion inom SB&K, då vissa inom karatesektionen – utan att´meddela Förbundsstyrelsen – hade ansökt om SM-status för kyokushin.

8 december 2011  |  Jonathan Broberg

Turerna har varit många. Men igår beslöt Riksidrottsförbundets styrelse att inget av förbunden, varken SB&K eller Svenska Karateförbundet, får arrangera SM i kyokushin. Ett på många sätt kontroversiellt beslut.

Det hela startade redan när karate var en sektion inom SB&K, då vissa inom karatesektionen – utan att´meddela Förbundsstyrelsen – hade ansökt om SM-status för kyokushin. Några månader senare lämnade karate Svenska Budo & Kampsportsförbundet och bildade ett eget SF.

Men idrotten kyokushin blev kvar hos SB&K, efter ett stämmobeslut där även karateföreträdare var med och röstade igenom det. Således blev kyokushin i Sverige en egen idrott, på liknande sätt som karate blev ett
eget SF. Trots detta sökte alltså karate SM-status för kyokushin.

Det medförde att när kyokushin ville anordna SM och SB&K skickade in ansökan därpå till RF, fanns redan en godkänd SM-status för kyokushin – tilldelad Svenska Karateförbundet.

Sedan dess har Svenska Budo & Kampsportsförbundet arbetat intensivt med att komma tillrätta med bekymret. SB&K har till och med försökt att komma överens med Svenska Karateförbundet, vilket strandade å det grövsta.

Igår hade så frågan nått upp till Riksidrottsförbundets styrelse, som idag lät meddela:
”Beslutet blev i sak att inget av förbunden (SB&K eller SKF) äger rätt att arrangera tävlingar i Kyokoshin såsom RF:s mästerskapstävling enligt 12 kap. RF:s stadgar, i avvaktan på att förbunden sinsemellan har kommit överens om i vilket av förbunden verksamheten ska bedrivas. Beslutet innebär således att tidigare beslut, att bevilja SKF rätten, återtas genom detta beslut.

De viktigaste datumen kring turerna

  • 2007-02-07 – blir SB&K tilldelat ett tillsvidaretillstånd att anordna kampsportsmatcher i idrotten Kyokushin av Kampsportsdelegationen.
     
  • 2007-03-24 – blev Kyokushin en kommitté under Kampsportssektionen istället för Karatesektionen enligt stämmobeslut.
     
  • 2009-03-21 – blev Kyokushin en egen idrott enligt stämmobeslut och ett eget underförbund bildades, Svenska Kyokushinförbundet.
     
  • På samma stämma bifölls Svenska Karateförbundet att söka medlemskap i RF som ett eget förbund från och med 1 januari 2010.
     
  • På Riksidrottsmötet i maj blev Svenska Karateförbundet invalda som ett eget förbund från och med 1 januari 2010.
     
  • 2009-10-25 – sökte Svenska Karateförbundet SM-status för Kyokushin utan SB&K:s vetskap.
     
  • 2009-12-18 – blev deras ansökan beviljad av RF.
     
  • 2010-09-27 – söker SB&K SM-status för Kyokushin och då uppdagas det att Svenska Karateförbundet redan erhållit SM-status för Kyokushin. RF meddelar att SB&K och Karateförbundet måste reda ut vilket av förbunden som ska administrera idrotten och återkomma när vi rett ut frågan.
     
  • 2010-10-23 – Ställer Svenska Kyokushinförbundet in sitt planerade SM.
     
  • 2011-12-03 – Karateförbundet anordnar ”SM i kyokushin”.
     
  • 2011-12-07 – Rikidrottsstyrelsen tar beslut om fallet kyokushin.

1
5
4