Så firar guldmedaljörerna jul – andra delen, Mats Nilsson

Budokampsport.se kommer att ha nedräkning inför jul med en artikelserie om våra mästare och mästarinnor under året, för att se vad de ska pyssla med under jul och nyår. Igår kollade vi julläget med Karin Edenius, idag stämmer vi av julplanerna med submission wrestlingvärldsmästaren Mats Nilsson.

13 december 2011  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.se kommer att ha nedräkning inför jul med en artikelserie om våra mästare och mästarinnor under året, för att se vad de ska pyssla med under jul och nyår. Igår kollade vi julläget med Karin Edenius, idag stämmer vi av julplanerna med submission wrestlingvärldsmästaren Mats Nilsson.

Det var i slutet på september som den svenska storstjärnan Mats Nilsson försvarade sitt VM-guld i submission wrestling. Mästerskapet i Belgrad flöt på utan större bekymmer fram till final mot fransmannen Pierre Pilat. Finalen var jämn, men när Nilsson fick finalens första och enda poäng i mitten av matchen förkunnade det lite senare det bärgade VM-guldet.

Om du ser tillbaka på 2011, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
   – Jag har gått från anställd till entreprenör och det har ju varit en omställning. Moms, preliminärskatt och bokslut har väl kanske inte upptagit för mycket av min tid innan. Det är svårt att få ihop det men med hjälp håller jag mig flytande. Allt för att få så mycket tid som möjligt till idrotten. Så lite kämpigt är det men, fan Jonte, jag vaknar varje morgon och kan se fram emot en dag full av idrotten jag älskar.
   – Ser vi till det idrottsliga så har det varit ett bra år. Tycker jag har kunnat leva upp till de förväntningar som blev resultatet av mina prestationer under 2010. Sen hade jag såklart gärna bytt ut enstaka silver- och bronsmedaljer till guld och gärna gått ytterligare en eller två MMA-matcher. Helt nöjd blir jag nog aldrig – och så är det nog för de flesta elitidrottare. Men sammantaget har det varit ett bra år.

Hur kommer du att fira julen?
   – Julen blir en lugn och stilla tillställning med familjen. Kalle Anka, hetsätande och grötrim – det vanliga skulle man väl kunna säga. Har en vision att vi vuxna en dag helt ska sluta ge julklappar till varandra. Har lobbat hårt för det i ett par år men möter tufft motstånd i form av mina systrar. Vi har mötts halvvägs och enats lite mer om symboliska gåvor om max 100kr/per person. Så några julklappar lär det bli också.

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – Som framgår ovan så har jag inga större materiella önskemål. Fred på jorden vore ju trevligt om det går att lösa. Eller en lösning på cancer.

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Någon gång i mellanstadiet avlade jag löftet att inte äta godis på ett år. Det plågade mig hårt i 12 månader och sedan dess tog jag policybeslutet att det inte blir några fler nyårslöften. Förra året var det nära att jag lovade att skriva en bok under 2011. Men löftet kom aldrig i skrift och ogiltigförklaras här och nu. Men det hade varit kul att skriva något. Men det blir inte under nyårslöftets tvång.

Om du blickar fram mot 2012, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – Framåt… 2011 påminner resultatmässigt en hel del om 2010 och jag tror absolut att jag ska kunna prestera på den nivån 2012 också. En tydligare etablering i MMA-Europa känns både aktuell och nödvändig för att följa den stora planen.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet önskar så klart Mats Nilsson en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Nästa guldmedaljör ut i artikelserien blir herrtaidolagets fixstjärna Daniel Andersson.

Tidigare intervjuer i serien
Karin Edenius

Text: Jonathan Broberg