19-åriga Julia Skäär siktar på SM-guld i taido


I somras var Julia Skäär på god väg mot en internationell succé under EM i Frankrike – men skador hindrade henne i jakten på EM-medalj. Nu jagar hon istället SM-guld i både jissen och hokei.
   – Jag har som mål att komma till final och slåss om guldmedaljerna, säger hon till budokampsport.se
.

16 januari 2012  |  Jonathan Broberg


I somras var Julia Skäär på god väg mot en internationell succé under EM i Frankrike – men skador hindrade henne i jakten på EM-medalj. Nu jagar hon istället SM-guld i både jissen och hokei.
   – Jag har som mål att komma till final och slåss om guldmedaljerna, säger hon till budokampsport.se
.

Året är bara inne på sin tredje vecka. Men snart är det ändå dags för SM i taido, som i år likt ifjol blir en del i RF:s koncept SM-veckan.

En som satsar hårt mot SM är budokampsport.ses bloggare och taidolandslagets Julia Skäär.
   – Jag är grymt taggad! Det ska bli riktigt kul att gå upp på mattan och tävla igen. Jag har utvecklats mycket det senaste och det ska bli roligt att visa mig själv och de andra vad jag går för.

“Testa lite nya saker under SM”
Under ett spännande EM ifjol var den 19-åriga Julia Skäär på väg mot något stort, men oturen grinade henne i ansiktet och istället för genombrott slog hon upp en skada. Som hon dock kämpat sig tillbaka ifrån.
   – Jag tänker inte låta några gamla skador hindra mig att nå dit jag vill. Jag har haft problem med fötterna, men med rehabträning och viljan att fortsätta tror jag inte att det kommer bli några problem. Jag har som mål att komma till final och slåss om guldmedaljerna. Jag ska testa lite nya saker nu under SM, så jag hoppas att de sitter som de ska.
 
Och formen verkar vara i antågande. Träningsupplägget inför SM har handlat mycket om just det – formtoppning.
   – Jag tränar ganska hårt just nu, mycket teknik- och repetitionsträning. Jag tränar sällan ensam, utan har gärna någon med mig som stöttar och pushar. Jag har även tränat mycket på den mentala biten. Att få upp självförtroendet och hitta en bra känsla i det jag gör. Sista veckan innan SM blir det inte särskilt hård träning. Då gäller det bara att gå igenom, både fysiskt och mentalt, det jag övat på.
 
Skäär kommer att ställa upp i både taidons form (hokei) och fight (jissen). Troligen blir hon att räkna med i båda klasserna, även om hon tycker att jisseni är roligast fast att hon är bättre i hokei.
   – Jag kommer att tävla i både hokei och jissen. Jissen är roligast att tävla i, men hokei är min favoritgren. I jissen kan vad som helst hända, vilket gör det hela spännande. Publikstödet är också högre under en jissenmatch. Hokei är min favoritgren eftersom det bara är jag som påverkas av det jag gör. Det går att utveckla hokein och göra den mer personlig. Jag gillar känslan av att vara riktigt koncentrerad under en match.

Möjlighet att synas

Och att taido åter är en idrott under SM-veckan – det gillar Julia.
   – Det är riktigt bra! Taido är en liten sport och SM-veckan är en stor möjlighet för oss att synas mer, avslutar hon.

Hur SM går för Julia och de andra kommer ni kunna följa, dels på smveckan.se, budokampsport.se och svtplay.se.

Text och foto: Jonathan Broberg

1
5
4