Nyheter

2011 års medaljer – silvren


Traditionsenligt går budokampsport.se igenom samtliga fjolårets medaljer – medalj för medalj. Rekordåret bjöd på 14 guld, 25 silver och 25 brons. Vi fortsätter nu genomgången med silvermedaljerna. Håll till godo.


Traditionsenligt går budokampsport.se igenom samtliga fjolårets medaljer – medalj för medalj. Rekordåret bjöd på 14 guld, 25 silver och 25 brons. Vi fortsätter nu genomgången med silvermedaljerna. Håll till godo.


Johanna Rydberg, EM i thaiboxning i Turkiet – 51 kg
EM i Turkiet blev lite av ett internationellt genombrott för den kompetenta Johanna Rydberg. Rydberg inledde strålande mot en bulgariska för att sedan i semifinal bjuda på en imponerande vändning mot hemmahoppet Özlem San från Turkiet. I final ställdes hon mot norska världsfightern Fatima Pinto, som blev för svår den här gången. Rydberg hade annars en enorm utveckling under 2011.

Lazlo Hennyey, EM i kyudo i Schweiz
Efter en lyckad lagtävling med 90 % träffar för Hennyey klev han som ende svensk in i den individuella EM-tävlingen som en av 21 skyttar. Och med en högklassig kyudo, med träffprocent på 80, tog den timide och trevlige svensken en silverpeng – och med det en stor svensk internationell framgång.

Mikael Marffy, VM i BJJ i USA, adultklassen
Redan i VM:s första match ställdes Marffy från Malmö mot svårast tänkbara motstånd – den regerande mästaren James Puopolo. Svensken visade ingen pardon och vann. Och fortsatte framgångsresan med vinst i både kvartsfinal och semifinal. Det blev VM-final, där ett oturligt axellås blev förödande. Men VM-silver för den forne svenske judolandslagsmannen.

Ida Hansson, VM i BJJ i USA
Även Ida Hansson gjorde ett enastående världsmästerskap. Brun- och svartbälten var hopslagna under VM för damerna, men Hansson överraskade oss alla med att gå hela vägen till final. Där tog det emellertid stopp, men oj vad imponerande silvermedalj för Hansson.

Anny Hammarsten, EM i submission wrestling i Odessa
Trots en ”mellansäsong” för den smått legendariska Katrineholmstjejen Hammarsten blev det ett silver på EM i submission wrestling i Odessa. Hammarsten, som trots allt hade svårt rent tekniskt, lyckades väl ut och silvermedaljen var ändock en framgång.

Sara Svensson, EM i submission wrestling i Odessa
Ytterligare en av alla duktiga submission wrestlingtjejer som lyckades ta medalj under 2011. Svensson har etablerat sig i toppen på allvar och silvermedaljen var en försmak av vad vi kan förvänta oss en tid framöver nu.

Dusanka Bozovic, EM i submission wrestling i Odessa
Bozovic har varit med ett tag nu och det kändes inte mer än rätt att även hon lyckades väl under detta EM. Hon inledde dock EM med en förlust mot en polska, men därefter säkrades silvret via en fin vinst mot en serbiska.

Martin Lavin, EM i submission wrestling i Odessa
En skada satte bryskt stopp för Lavins tävlingssatsande under 2010, men under fjolåret var Lavin tillbaka – och det med besked. Det blev dubbla mästerskapssilver, ett VM- och ett EM-silver, för Stockholmaren.

Anna Cervin, EM i taido
Sveriges, kanske genom tidernas största taidostjärna, var tillbaka i landslaget till EM i Angers. Hon siktade högt i både hokei och jissen, men hade i detta mästerskap inte marginalerna på sin sida fullt ut. Hon var snubblande nära guldet i hokei – men föll på det berömda håret. En levande legend, som betyder ofantligt mycket för taidon i Sverige.

Akkanat Jensen, EM i taido
”Net” som han kallades imponerade stort under de individuella jissentävlingarna under EM. Han höll också jämna steg med finske storstjärnan Korhonen i finalen. Många menade efter matchen att Akkanet Jensen var den moraliske vinnaren, och i Jensen har Sverige ett framtidsnamn. Helt klart.

Damlaget i jissen, EM i taido (Anna Cervin, Elin Mellgren, Emelie Roos, Julia Skäär, Nasrin Mosawi)
Förlorade stort EM-finalen i lag mot Finland, men då var redan truppen ordentligt stukad i både trötthet och skador.

Takao Momiyama, EM i Jodo, Stevenege – 6 danklassen
Sveriges högst graderade under EM i Stevenage svarade också för ett mycket fint mästerskap. Momiyama är en stjärna som kommer att ge Sverige fler anledningar att jubla i framtiden. EM-silvret var förståss en ypperlig prestation.

Jesper Waldestål, EM i jodo, Stevenege 1:a danklassen
Har varit rena medaljmaskinen under ett par säsonger nu och många trodde nog att det nu var dags för Falkenbergs stolthet att stå överst på en prispall. Men Jesper Waldestål, som åter svarade för en stabil insats, fick nöja sig med ett EM-silver.

Annie Eriksson, VM i thaiboxning, -45kg
Malmötjejen Eriksson blev Sveriges första finalist under VM i Uzbekistan. Hon svarade för en bra turnering men mot thailändskan Promma tog det stopp i finalen.

Jessica Isaksson, VM i thaiboxning, -54kg
Umeås bidrag till VM i thaiboxning var Jessica Isaksson som i final mot en rysk motståndare fick se sitt hägrande guld försvinna upp i rök. Men ytterligare en fin prestation.

Maria Olsson, VM i thaiboxning, -57kg
Odjuret från Södermalms Shaolin siktade högt i VM – det räckte till ett silver. Hon vann två matcher på sin väg till finalen, där polskan Joanna Jedrzejcyk blev för svår.

Lina Länsberg, VM i thaiboxning, -63,5kg
Har varit med och vunnit medaljer förr och under VM svarade hon för ytterligare en. Hon visade prov på fin teknisk thaiboxning vilket tog henne fram till final, där hon emellertid fick nöja sig med ett silver.

Alex Tobiasson Harris, VM i thaiboxning, -75kg
En skräll. Och ändå inte. Men en av svensk thaiboxnings strösta manliga framgångar någonsin på ett A-klassmästerskap blev det för göteborgaren. Knappt en ihärdig magsjuka kunde stoppa Harris, som virvlade igenom mästerskapet fram till final. Där stod han, trots magsmärtor, för ett tufft motstånd och den sedermera ukrainske världsmästaren Nikiforov fick slita hårt för guldet. En silvermedalj som ger svensk thaiboxning lite arbetsro och framtidstro.

Christian Sandberg, VM submission wrestling NoGi, Belgrad
Sandberg är veteranen som mer eller mindre prenumererar på pallplatser i mästerskap och utan GI blev det ett VM-silver under ett lyckat mästerskap i Belgrad.

Mikael Knutsson, VM submission wrestling NoGi, Belgrad
När Knutsson är bra, då är han nästan ostoppbar. Och under VM blev han bara slagen av en motståndare, men ett stiligt VM-silver kan meriterade Knutsson tillägga på CV:et.

Maria Olsson, VM i kickboxning, K-1
Bara ett par veckor efter VM-silvret i thaiboxning fortsatte Maria Olsson sin fantastiska medaljresa och säkrade i och med kickboxningssilvret sin tredje VM-medalj i den tredje idrotten på 39 dagar. Ytterst nära en finalvinst, men snöplig förlust med domarsiffrorna 1-2.

Fredrik Widgren, Junior-VM, ju jutsu
Lillebror Widgren spås liksom storasyrran Sara en lysande ju jutsuframtid. Junior-VM blev en sto svensk framgång och Fredrik Widgren visade med eftertryck att han blir att räkna med framöver.

Isabelle Vistam, Junior-VM, ju jutsu
En något otippad medaljör. Vistam hade 2011 en närmats ofattbar utveckling och efter JVM lovordades hon stort och högt av allt och alla. Ytterligare framtidshopp.

Cecilia Wallin, U22-EM i kyokushin
Sverige fick sent under året ytterligare en U-EM-medalj då kyokushinhoppet Wallin kämpade till sig ett silver. Hon svarade för ett bra mästerskap och blir spännande att följa under kommande säsonger.

Text: Jonathan Broberg