Inför Thaiboxnings-SM: Johnny Iwersen – en tungviktare med guld i sikte


Om mindre än två veckor går en riktig tungviktare in i SM-ringen för final i thaiboxningens +91 kg. Värmlänningen Johnny Iwersen, tävlandes för Halmstad Muay Thai men bosatt i Stockholm, siktar på SM-guld, landslag och mot en professionell karriär.
   – Jag vet vad jag kan och jag tror på mig själv, säger han till budokampsport.se.

19 januari 2012  |  Jonathan Broberg


Om mindre än två veckor går en riktig tungviktare in i SM-ringen för final i thaiboxningens +91 kg. Värmlänningen Johnny Iwersen, tävlandes för Halmstad Muay Thai men bosatt i Stockholm, siktar på SM-guld, landslag och mot en professionell karriär.
   – Jag vet vad jag kan och jag tror på mig själv, säger han till budokampsport.se.

Mörkret omfamnar den svenska huvudstaden. Det är en tid då det borde vara vinterväder ute, men snön har kommit lika sporadiskt som sällan – och fortfarande känns höst som den mest representativa årstiden.

Med förlupen sikt strosar stockholmare runt. Vissa med klar riktning i sitt vandrade längs gatorna vid S:t Eriksplan – andra bara låter benen göra jobbet medan destinationen förefaller mindre viktig.

Bara ett stenkast från den park Astrid Lindgren spenderade mycken av sin sista tid, Vasaparken, ligger Stockholm Kickboxning. Det är här som värmlänningen Johnny Iwersen finslipar formen till de svenska mästerskapsfinalerna i thaiboxning.

Iwersen har just genomfört ett träningspass, han är både blöt och andfådd när han osandes slår sig till ro för intervjun.
   – Rätt märkligt va? Jag tävlar på SM för Halmstads Muay Thai, är från Degerfors egentligen men bosatt i Stockholm och tränar här, skrattar han.

VM – ett stort mål
Visst, historien kring fotbollsspelaren Iwersen som vid 15-års ålder skadade knät och fann kampsporten istället är lite märklig, på sitt sätt. Precis som hans klubbtillhörighet under SM. Trots att han fann kampsporten, eller först var det boxning, relativt tidigt började han på allvar tävla först 2009.
   – Min tränare Ronny Stensson hade varit mycket i Thailand och hans historier och erfarenheter därifrån fick mig intresserad av att åka dit själv. Efter ett tag bestämde jag mig och stannade där i åtta månader. Jag fick en del lovord från folk därnere som tyckte att jag var bra och tillslut gjorde jag tävlingsdebut. Det hann bli proffsmatcher under Thailandsvistelsen också.

Men allt har inte varit frid och fröjd. Den gamla knäskadan gjorde sig ovälkommet påmind och Iwersen tvingades till operation för mindre än ett halvår sedan.
   – Men jag är helt återställd, försäkrar han.

Om mindre än två veckor går Iwersen finalmatch i SM mot Joel Larsson från Friends gym. En match som betyder mer än bara kampen om ett SM-guld.
   – Vinnaren får en landslagsplats och det är så klart ett ytterligare stort mål med säsongen – VM. Men först gäller det att fokusera på nästa uppgift, vilket är SM. Jag vet att han (Larsson) har en boxarbakgrund, men det gör mig inte så mycket egentligen. Jag har gått matcher i boxning, kickboxning och thaiboxning – jag känner mig rätt säker. Sedan är han lite kortare, vilket gör att jag kan utnyttja min räckvidd.

Iwersen lutar sig tillbaka. Han vänder en snabb blick ut mot träningslokalen igen. Det är ett nytt pass som ska dra igång och nog finns det en iver i blicken om att hoppa in och köra ytterligare en träning.
   – Man måste älska kampsport för att hålla på med det. Det ger ju inte så mycket uppmärksamhet, heller inga stora pengar om ens några. Jag tror att vi därför har större hjärta till vår sport än många andra idrotter kanske har. Jag vet inte, men det känns lite så.

“Bra att få synas”
Men eftersom thaiboxningen strategiskt placerat årets SM-finaler under RF:s koncept SM-veckan blir nu SM direktsänt, både i tv och på webben.
   – Det är ju otroligt roligt. Det är bra för oss att få synas i sådana sammanhang. Fler kanske får upp ögonen för kampsport och framför allt kan vi som håller på redan kanske få matcher enklare och även lite sponsorer. Det ökar ju intresset och det är kul.

Kul, ja. Det är fortfarande andemeningen med idrotten och roligt tycker Johnny självklart att det ska bli att tävla på SM. Men kan ändå inte avslutningsvis låta bli att skämta till det lite.
   – Fast roligast ska ändå bli att vinna, säger han och samtidigt brer ett stort härligt leende ut sig över hans ansikte.

Om han ler lika mycket om knappa två veckor – ja, det får vi helt enkelt vänta och se.

Fakta om Johnny Iwersen
Ålder: 29
Civilstånd: Sambo
Matcher: 23 (boxning, kickboxning och thaiboxning)
Vinster: 16, varav elva på K.O
Vikt: 108 kg
Meriter: Två SM-guld i kickboxning

Text och foto: Jonathan Broberg