Nils Ekman klar för Kampsportsgalan

13 mars 2012  |  Tony Svensson

För ett år sedan drabbades ishockeyspelaren Nils Ekman av en stroke. Den forne svenske landslags- och NHL-spelaren fick tvärt avsluta sin karriär och påbörja en ny resa. Som handlade om att komma tillbaka till ett så normalt liv som det går. Nu är Ekman klar som prisutdelare på Kampsportsgalan i Stockholm och kommer att dela ut pris till årets förebild.
   – Jag vet inte om jag vill kalla mig förebild, men jag blev väldigt glad och stolt över att bli tillfrågad, säger han till budokampsport.se.

Nils Ekman är stockholmaren, innerstadskillen, som fullbordade många små pojkars dröm. Den att lära sig åka skridskor i Kungsträdgården till att spela med och mot de bästa i världen i NHL.

Ekman har även hunnit med att representera landslaget och tillhört Djurgårdens IF. Han och hans far delar även ett intresse för boxning och kampsport.
   – Jag ser väldigt mycket upp till kampsportare. Det är säkerligen den hårdaste av alla idrottsformer. Det är på något sätt den ultimata mätningen, individ mot individ. Jag har alltid gillat att titta på kampsport och eftersom Rickard Nordstrand är en av mina närmaste och bästa vänner har jag också kunnat träna en del.

Som hockeyspelare behöver Ekman ingen närmare presentation. Han har varit med på yttersta nivå under lång tid.
   – Det är klart att det var en skön känsla att bli bra i en stor sport. Det var kul med den uppmärksamhet och jag är enormt tacksam för att kunnat få så pass bra avlöning för min hobby, så att säga. Där har hockeyspelare på den nivån ett gott leverne.

“Varje dag är intressant”
Men för drygt ett år sedan råkade Nils Ekman ut för en stroke. Sedan dess har hans liv handlat om att försöka komma tillbaka till en någorlunda fungerande vardag.
   – Det känns lätt att försöka göra allt för att kunna komma tillbaka. Jag har två fantastiska barn, jag vill inte missa något och jag är inte klar på långa vägar. Med det i tankarna är rehabiliteringen lätt. Sedan är det klart att jag har varit ledsen när jag inte klarar av vissa saker, att inte kunna kontrollera min kropp. Men jag har ett meningsfullt liv och varje dag nu är bara intressant. Det känns inte tungt.

Den 24:e mars kommer Nils Ekman till Kampsportsgalan. Han är klar som prisutdelare till årets förebild.
   – Jag vet inte om jag vill kalla mig förebild eller så, men jag blev väldigt glad och stolt över att bli tillfrågad om att dela ut ett pris. Det är roligt att få komma närmare kampsporten och jag känner mig exalterad. Och som sagt, jag har alltid sett upp till och gillat kampsport.

Text: Jonathan Broberg
 

51
43
52