Årets mästarinna – de nominerade

Inför Kampsportsgalan nästa lördag fortsätter vi nu nedräkningen genom en kortare genomgång av samtliga galans nominerade. Nu är det dags för de nominerade i kategorin Årets mästarinna.

16 mars 2012  |  Jonathan Broberg

Inför Kampsportsgalan nästa lördag fortsätter vi nu nedräkningen genom en kortare genomgång av samtliga galans nominerade. Nu är det dags för de nominerade i kategorin Årets mästarinna.

Elina Nilsson
Polisstudenten Elina Nilsson har tillhört toppskiktet inom svensk thaiboxning i flera år. Hon hade innan VM i Uzbekistan stått på VM-prispallen förr – men aldrig högst upp på den. Nilsson tog sig fram till final mot kroatiskt motstånd genom en stabil thaiboxning, med en känsla av att hon hade ytterligare en växel till att lägga in. I finalen var Elina urstark och det så efterlängtade guldet vanns tillslut.

Sara Svensson
VM i submission wrestling blev ett medaljtätt svenskt mästerskap. Sara Svenssons utveckling har de senaste åren pekat alltmer uppåt och under VM i Belgrad lyckades hon pricka formtoppen perfekt Det blev ett strålande svenskt guld i NoGi, klassen utan dräkt, och Svensson fick lite ett internationellt erkännande genom guldmedaljen.

Sara Widgren
Ett av svensk kampsports största framtidshopp. Widgren från Nacka utanför Stockholm gjorde sitt allra första EM som senior. Hösten innan hade hon gjort sitt första VM som senior – och slutade femma. I EM hade Sara målsättning om medalj. Den både infriades och kryddades lite extra. Den då 19-åriga supertalangen detroniserade allt och alla. Inte ens den välmeriterade spanjorskan Maria Merino hade något att sätta emot i finalen.

Therese Gunnarsson
Under våren bröt Gunnarsson armen, två gånger dessutom, och tvingades till lång vila och rehab. Det var inte mer än knappt en månad innan VM i Makedonien som läkaren gav henne klartecken att börja träna för fullt. Med en dåres envishet tränade hon upp sig och under VM lyste det både revanschlust och glädje om Gunnarsson. Det blev en klassisk svensk knockseger i finalen  – och det första VM-guldet i karriären för Gunnarsson.

Förra årens vinnare i Årets mästarinna
2010 – Caroline Ek
2011 – Elina Nilsson

Text: Jonathan Broberg