Årets genombrott – de nominerade

Inför Kampsportsgalan på lördag fortsätter vi nu nedräkningen genom en kortare genomgång av samtliga galans nominerade. Nu är det dags för de nominerade i kategorin Årets genombrott.

21 mars 2012  |  Jonathan Broberg

Inför Kampsportsgalan på lördag fortsätter vi nu nedräkningen genom en kortare genomgång av samtliga galans nominerade. Nu är det dags för de nominerade i kategorin Årets genombrott.

Sanja Trbojevic
Av alla svenska genombrott under 2011 är det nog svårt att finna en mer tydlig utvecklingskurva än den Malmötjejen Sanja Trbojevic hade. Hon ställde upp, okänd även inom thaiboxningskretsar, i SM-kvalet i Varberg. Där vann hon mot kickboxningsstjärnan Caroline Ek. Trbojevics SM-framgång medförde att hon togs ut till landslaget för första gången och sedermera VM i Uzbekistan. Väl där hade hon ingen större lust att bara se och lära – hon ville lära ut. I finalen pulveriserade Sanja en marockanska och en ny svensk kampsportsstjärna var född.

Sara Widgren
Ett av svensk kampsports största framtidshopp. Widgren från Nacka utanför Stockholm gjorde sitt allra första EM som senior. Hösten innan hade hon gjort sitt första VM som senior – och slutade femma. I EM hade Sara målsättning om medalj. Den både infriades och kryddades lite extra. Den då 19-åriga supertalangen detroniserade allt och alla. Inte ens den välmeriterade spanjorskan Maria Merino hade något att sätta emot i finalen.

Alex Tobiasson Harris
En av svensk thaiboxnings största manliga framgångar någonsin på ett A-klassmästerskap blev det för göteborgaren. Knappt en ihärdig magsjuka kunde stoppa Harris, som virvlade igenom mästerskapet fram till final. Där stod han, trots magsmärtor, för ett tufft motstånd och den sedermera ukrainske världsmästaren Nikiforov fick slita hårt för guldet. En silvermedalj som gav svensk thaiboxning lite arbetsro och framtidstro.

Maria Elin Olsson
En av svensk kampsports största bedrifter genom alla tider. Det svarade Maria Elin Olsson för när hon på 39 dagar vann tre VM-medaljer i tre olika idrotter. Det blev brons i VM i sanshou, silver i thaiboxnings-VM och bara knappt två veckor senare var hon i ny VM-final – denna gång i kickboxning. ”Odjuret” är en närmast komplett kampsportare.

Förra årens vinnare av Årets genombrott
2010 – Amir Albazi
2011 – Mats Nilsson

Text: Jonathan Broberg