Åsa Sandell klar för Kampsportsgalan

Den forne proffsboxaren Åsa Sandell är klar som prisutdelare på Kampsportsgalan den 24:e mars i Stockholm. Sandell kommer att dela ut årets mästare.
   – Det ska bli väldigt roligt och jag ser det som en stor ära, säger hon till budokampsport.se.

21 mars 2012  |  Jonathan Broberg

Den forne proffsboxaren Åsa Sandell är klar som prisutdelare på Kampsportsgalan den 24:e mars i Stockholm. Sandell kommer att dela ut årets mästare.
   – Det ska bli väldigt roligt och jag ser det som en stor ära, säger hon till budokampsport.se.

Kampsportsgalan fyller på med prisutdelare. Nu står det klart att den före detta proffsboxaren Åsa Sandell kommer till galan och delar ut priset till årets mästare.

Sandell har ett förflutet som proffsboxare, men är idag ”pensionär” som hon uttrycker det.
   – Jag jobbar som frilansande kulturskribent, föreläsare och skriver i Magasin Stark som drivs av Martin Lidberg. Jag har fortfarande väldigt stark kontakt med boxningen även om jag inte tävlar själv längre. Det är otroligt givande att exempelvis träna andra. Kampsporten är så bred och det är lika inspirerande att träna kampsportskillar till 50-åriga kontorsdamer.

Trots sin boxningskarriär är Åsa Sandell inte lika erfaren när det kommer till kampsport.
   – Nej, eftersom jag började rätt sent med boxningen har jag bara koncentrerat mig på det. Min man älskar dock att titta på MMA och jag tittar också. Men den där egna erfarenheten kan jag inte säga att jag har, även om intresset finns.

När det gäller ett generellt idrottsintresse är Sandell mycket intresserad av de bakomliggande faktorerna kring ett idrottsutövande, även om hon gärna följer stora mästerskap.
   – Jag är ingen kalenderbitare på det sättet, även om jag kan följa ett mästerskap ganska så slaviskt ibland med egna resultattavlor och uppställningar. Men efteråt har jag glömt dem. Jag är mer intresserad av det kulturella, det mentala och hur man lägger upp träning och kost och så vidare.

Kampsport och boxning har i mångt och mycket liknande karaktärer och uppfattas ungefär på samma sätt, tycker Åsa.
   – Ja, boxningen liksom kampsporten slutar aldrig att fascinera folk, det slutar heller aldrig att både väcka avsky och kärlek. Allmänhet och media har ett slags hatkärlek som jag tror attraherar många. Det kommer man nog aldrig att kunna ändra på.

Utifrån en medial aspekt har ändå kampsporten vuxit och medialskildringen har förändrats de senaste åren, något Åsa också uppmärksammat.
   –  Det har blivit en större acceptans för att bevaka kampsport. Vad det i sig beror på är svårt för mig att svara på, men jag har ofta stört mig på att det har funnits ett överraskningsmoment från media när de märker att vi kampsportare och boxare faktiskt är bra på att uttrycka och formulera oss. Det har jag varit otroligt trött på.

Nu är Åsa Sandell klar som prisutdelare på Kampsportsgalan i Stockholm den 24:e mars, något hon ser fram emot.
   – Jätteroligt och en stor ära för mig att få dela ut ett pris. Jag tycker det ska bli väldigt intressant och en i övrigt kul kväll.

Text: Jonathan Broberg