SM i Iaido i Västervik


Den japanska svärdskonsten iaido kommer att ha sitt SM i Västervik. Mästerskapet pågår under helgen 26-27 maj.

16 april 2012  |  Jonathan Broberg


Den japanska svärdskonsten iaido kommer att ha sitt SM i Västervik. Mästerskapet pågår under helgen 26-27 maj.

Vad är Iaido?
Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet, såsom det traditionellt övades av den japanska krigaradeln, samurajerna.

Svärdets lätt krökta form och sättet man bar det på, vid sidan av kroppen, gjorde att det gick snabbt att dra vid ett plötsligt anfall. Denna dragteknik utvecklades till en konst, som man idag tränar enligt noga bestämda rörelsemönster, så kallade kata, och söker uppnå perfektion.

Iaido tränas med ett riktigt svärd eller med ett träningssvärd av trä. Man tränar oftast rörelserna utan någon partner, mot tänkta motståndare, men det finns också träning i par där två personer tränar med varandra.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Magnus Hartman