I helgen tillämpas de nya tävlingsreglerna för taidobarn

Under denna helg är det dags för Göteborg Open i taido. En tävling, fom anordnas för femte året i rad, där stora delar av landslaget kommer att ställa upp. Men det är mot barnen det mesta av fokuset är riktat.
    – Det ska bli väldigt roligt och spännande, säger Göteborgs Taidoklubbs ordförande Maria Hjelm till budokampsport.se.

7 juni 2012  |  Jonathan Broberg

Under denna helg är det dags för Göteborg Open i taido. En tävling, fom anordnas för femte året i rad, där stora delar av landslaget kommer att ställa upp. Men det är mot barnen det mesta av fokuset är riktat.
    – Det ska bli väldigt roligt och spännande, säger Göteborgs Taidoklubbs ordförande Maria Hjelm till budokampsport.se.

I helgen är det dags för Göteborg Open i taido. Tävlingen hålls för femte året i rad och blir årets största inom taido-Sverge och stora delar av landslaget är på plats bland annat.

Men tävlingen drar till sig uppmärksamhet av en helt annan orsak. Det är första gången som ett regelverk för barn kommer att användas. Maria Hjelm, ordförande i Göteborgs taidoklubb, och den som ligger bakom barnregelverket är övertygad om att detta kan vara viktigt på sikt.
    – Det finns ju inga tävlingar för barn i taido och vi hoppas att detta kanske ska föra med sig ett helt annat engagemang från föräldrarnas sida också. Sedan finns det många barn som faktiskt vill tävla.

Maria, med tanke på den debatt som finns om utsortering av barn inom idrott, finns det ingen risk att det här blir något åt det hållet?
    – Nej, jag tycker inte det. Vi kommer inte lägga vikt vid själva vinsten i sig, utan det handlar bara om att barnen ska få tävla mot varandra. Vi kommer ha priser för alla och moroten är inte att ”jag ska vinna över dig”, utan mer en känsla av att man kan testa det man tränat på i tävling. Idrotten är så prestationsinriktad hela tiden, men det är inte andemeningen med denna tävling.

Tävlingsregelverket gäller barn från 10 till 12 år. Och det finns klubbar som kommer att resa med barn till Göteborg för tävlingen.
   – Ja, det är roligt. Det blir säkert en famlijeangelägenhet på ett annat sätt. Man kan åka och titta på sitt barn som tävlar och sedan gå en sväng på exempelvis Liseberg.

Maria tror också att själva tävlandet för barn kan få de att skapa en större klubbkänsla och att ungdomar stannar längre inom taidon på sikt.
   – Det är inte så många som känner till taido. Och börjar man träna taido i tidig ålder och sedan vill tävla, ja då kanske barnen söker sig till andra idrotter där det tillåts tävling. På det här sättet hoppas jag att fler ungdomar stannar inom taidon. Det är förstås svårt att sia om redan nu, men det är åtminstone min förhoppning.

Text: Jonathan Broberg