Här laddade kickboxningen för ett nytt bragdmästerskap


Ifjol upplevde svensk kickboxning ett smått galet VM i Makedonien. Det fullkomligt regnade medaljer över landslaget som även fick hem tre världsmästare: Therese Gunnarsson, Karin Edenius och Mikael Bäckström. Under ett läger på Bosön i helgen samlades landslaget för uttagningar och tester inför höstens EM.

13 augusti 2012  |  Jonathan Broberg


Ifjol upplevde svensk kickboxning ett smått galet VM i Makedonien. Det fullkomligt regnade medaljer över landslaget som även fick hem tre världsmästare: Therese Gunnarsson, Karin Edenius och Mikael Bäckström. Under ett läger på Bosön i helgen samlades landslaget för uttagningar och tester inför höstens EM.

Två av dessa fanns på plats på Bosön i helgen. Men då Therese Gunnarsson kände sig lite hängig kunde hon inte vara med under lördagens sparringpass.

Karin Edenius gick runt och smålog avslappnat för att sedan i nästa stund sätta högsta fart i sparringen. Edenius satsar så klart på att vinna även EM-guldet, och gillade helgens landslagsläger.
   – En skön kvittens på att sommarens uppbyggnadsträning lönat sig. Var också skönt att få bra sparring med de bästa av de bästa och känna att kroppen håller, sade hon.

“Flera syften med helgen”
En annan ytterst intressant sparring var den mellan etablerade Maria Elin Olsson, som efter en tid av vila var i gång igen, och jättetalangen Zina Djelassi. Djelassi som imponerade stort i SM-finalen i juni.

Bland herrarna var Nils Widlund tillbaka efter sin utlandsvistelse och han såg oerhört inspirerad ut, även om den karismatiske tränaren Hayes Jemide ständigt ropade på bättring från sidan.

Vid sidan av mattorna satt ordförande Håkan Ozan och följde landslaget. Ozan har tillsammans med resten av styrelsen jobbat med en särskild kravprofil, som testades på landslagsmedlemmarna under helgens läger.
   – Ja, helgen hade egentligen flera syften. Dels har vi jobbat fram en grenprofil för kickboxning, där vi definierat vilka typer av träning, vilka typer av muskelgrupper och så vidare som behöver utvecklas för att man ska kunna lyckas väl i denna idrott. Detta har vi testat på landslagsmedlemmarna där syftet främst är att få svar på vad man behöver individuellt utveckla. Jag är väldigt nöjd med helgen ur det perspektivet, sade han.

Men helgen bjöd också på olika typer av tester, föreläsningar och en del team building.
   – Vi har velat sätta en grund för vårt landslag i en process att bli väldigt mycket mer målinriktade på ett mer tidigt stadium än tidigare., säger vice ordföranden Björn Rhodin om lägrets syfte.

EM i år är uppdelat. Först avgörs disciplinerna Low kick, K1 och light contact i Ankara i Turkiet mellan den 27:e oktober till den 2:a november. Medan de övriga fyra reglementen avgörs under sista veckan i november och den första helgen i december i Bukarest i Rumänien.

Resultaten under EM ligger också som underlag för uttagningar till Combat Games som går i S:t Petersburg 2013.

Text och foto: Jonathan Broberg