Ju jutsuns landslagscoach Rob Haans siar om hösten och VM i december

Det var ifjol en bomb slog ner i ju jutsu-Sverige. Holländaren och den oerhört meriterade Rob Haans var klar som landslagscoach för det svenska landslaget. Nu har det gått en tid och Haans har börjar acklimatisera sig.
   – VM är det stora målet och alla som åker kan ta medalj, säger han till budokampsport.se.

28 augusti 2012  |  Jonathan Broberg

Det var ifjol en bomb slog ner i ju jutsu-Sverige. Holländaren och den oerhört meriterade Rob Haans var klar som landslagscoach för det svenska landslaget. Nu har det gått en tid och Haans har börjar acklimatisera sig.
   – VM är det stora målet och alla som åker kan ta medalj, säger han till budokampsport.se.

2010 blev Rob Haans världsmästare i ju jutsu. Sedan dess har han även hunnit med att vara coach för det danska och det holländska landslaget.

Det är med andra ord ett stort och starkt namn som för dryga året sedan blev klar för det svenska landslaget.
   – Det har varit en spännande och intensiv tid samtidigt som det har varit väldigt lärorikt och jättekul. Joakim Vistam och jag tog över efter Martin Ingholt, Jonathan Askesjö och Erik Fredriksson. De lyckades få bra resultat med Sverige så vi har mycket att leva upp till.

Fram tills nu har också en hel del i landslaget förändrats och förnyats. Allt för att skapa så bra förutsättningar som möjligt inför kommande mästerskap.
   – Vi beslutade om att slå ihop båda de gamla landslagen och bygga upp en ny struktur med ett enda landslag. Vi har också satt upp ett kvalifikationssystem för seniorlandslaget som gäller som grund för uttagning till mästerskap. Utöver detta har vi haft ett antal läger och tävlingar där vi kunnat lära känna varandra och hitta attityden för landslagstruppen.

Rob, varför blev det ju det svenska landslaget för dig?
   – Valet kändes ganska naturligt. Jag har haft kontakt med svensk ju jutsu under en lång tid. När jag själv började tävla hade jag erfarenhet av judo och kunde inte så mycket om ju jutsu. Men under tävlingar i början kom jag i kontakt med den svenska ju jutsustilen och efter det har jag sett massor av filmer från matcher och fått inspiration. Sverige, Nederländerna och Danmark har alltid varit tätt knutna till varandra och när jag gifte mig med en från det danska landslaget och flyttade till Malmö blev kontakten starkare. Sedan när Michael Kuntz (svensk förbundskapten) ringde och erbjöd mig coachjobbet såg jag det som en stor ära. Jag tyckte det skulle bli fantastiskt att få jobba med svensk ju jutsu.

Som utövare behöver Rob Haans, världsmästare 2010, ingen närmare presentation. Men som ledare beskriver han sig själv som ”flexibel, men krävande.”
   – Jag är positiv och öppen men också kritisk. Jag vill bara få fram det bästa ur varje individ. Jag är noggrann med att därför analysera träningar och tävlingar och försöker hjälpa alla individuellt så mycket jag kan.

Det stora siktet för landslaget är inställt på VM i Wien i december. Ett mästerskap som Haans förväntar sig mycket av.
   – Det blir jättespännande. Det ska bli enormt kul att åka och just nu är det tre som är uttagna till VM. Samtliga har vunnit pallplatser i utländska tävlingar under säsongen. Under German Open har ytterligare fem chansen att kvalificera sig för VM. Det skulle vara härligt att få med oss ett stort gäng och samtidigt blir det mitt första mästerskap med landslaget. Det blir jätteroligt!

Text: Jonathan Broberg