Svenska jodo-framgångar i EM i Bryssel


EM i jodo i den belgiska huvudstaden Bryssel blev ett framgångsrikt svenskt mästerskap. Bland annat vann Sida Yin guld i Yondan-klassen och det svenska laget vann ett brons.

3 september 2012  |  Jonathan Broberg


EM i jodo i den belgiska huvudstaden Bryssel blev ett framgångsrikt svenskt mästerskap. Bland annat vann Sida Yin guld i Yondan-klassen och det svenska laget vann ett brons.

Jodo-EM avgjordes i helgen i Bryssel och det blev ett lyckat svenskt mästerskap där flera högklassiga prestationer renderade i medaljskörd.

I lagtävlingen svarade Sverige för en stark insats och hamnade tillslut på en delad tredjeplats, tillsammans med stornationen Tyskland. Vann gjorde hemmanationen Belgien före Storbritannien. Det svenska bronslaget bestod av Jesper Waldestål, Sida Yin, Christian Strandberg och Maria Engqvist.

I den individuella mudanklassen (de som inte är graderade) lyckades Maria Engqvist från FSKA allra bäst. Hon vann mot allt motstånd och bärgade hem ett guld, före Adriana Nagyuva och hemmahoppet Steven Cool.

I shodanklassen tävlade Christian Strandberg för Sverige och även han lyckades väl i tävlingen. Strandberg slutade efter fin jodo på en bronsplats. Vann gjorde ryssen Vladislav Senyushkin före landsmaninnan Elena Zhmuro.

Den högst graderade svenska medaljen under EM vanns emellertid i klassen för fjärde dan: Yondan. Och det blev ett väldigt roligt EM för Sida Yin från Stockholm, som inför mästerskapet siktade på medalj – det blev också medalj, den ädlaste av valörer.

Yin klev fram och presterade som bäst när det gällde som allra mest och vann före Polens Lukasz Machura.

Text: Jonathan Broberg