Klart: Thaiboxningsgymnasium startas i Varberg

Nu är det klart, Sverige får sin första nationella gymnasieutbildning i thaiboxning. Det är Peder Skrivares Skola i Varberg som kommer starta en nationell idrottsutbildning i thaiboxning, i samarbete med Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Thaiboxningsförbundet, med start höstterminen 2013.
   – Det känns väldigt spännande, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets utbildningskonsulent Magnus Ledin till budokampsport.se.

17 oktober 2012  |  Jonathan Broberg

Nu är det klart, Sverige får sin första nationella gymnasieutbildning i thaiboxning. Det är Peder Skrivares Skola i Varberg som kommer starta en nationell idrottsutbildning i thaiboxning, i samarbete med Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Thaiboxningsförbundet, med start höstterminen 2013.
   – Det känns väldigt spännande, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets utbildningskonsulent Magnus Ledin till budokampsport.se.

Kampsporten i Sverige fortsätter att växa generellt sett – och på flera olika plan. Nu startas för första gången ett thaiboxningsgymnasium som kommer att ligga i Varberg.

Det är Peder Skrivares Skola som kommer att bedriva, tillsammans med Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Thaiboxningsförbundet, ett thaiboxningsgymnasium. Sex platser per år kommer finnas tillgängliga från och med höstterminen 2013.
   – Det är en ren elitsatsning, så det kommer vara elever som har sikte på att bli bäst i Sverige och kanske ännu mer än så. De kommer att ingå i vår talanggrupp och de kommer få adekvat utbildning inte enbart inom thaiboxning utan även kost, fyslära och ledarskap, säger Pelle Bånghäll, Thaiboxningsförbundets representant i thaiboxningsgymnasiet.

“Bra utvecklingsmöjlighet”
Vad denna satsning kommer att innebära för svensk thaiboxning och kanske även svensk kampsport i stort är givetvis svårt att sia om. Men Magnus Ledin, utbildningskonsulent på Svenska Budo & Kampsportsförbundet är övertygad om en positiv effekt.
   – Kombinationen thaiboxning och en utbildning är en bra utvecklingsmöjlighet, både för thaiboxning i Sverige, men också för unga talanger som både kommer att kunna få en bra utbildning och en bra träning.

Redan nu är det hög tid att ansöka till Thaiboxningsgymnasiet och sista ansökningsdag är 1:a december. Här hittar ni ansökningsförfarandet.

Text: Jonathan Broberg