Nytt fysiskt upplägg ska göra Edenius till bäst i Europa

Ifjol vann Karin Edenius VM-guld i kickboxningens light kontakt under ett par förtrollade dagar i Makedonien. Snart bär lasset av emot ett nytt stort mästerskap, EM i Turkiet. Och som regerande världsmästarinna är Edenius ett jagat byte, vilket inte verkar störa hennes uppladdning nämnvärt.
   – Jag har redan ett EM-guld sedan tidigare, och har absolut inget emot att kriga hem ett till, säger hon till budokampsport.se.

19 oktober 2012  |  Jonathan Broberg

Ifjol vann Karin Edenius VM-guld i kickboxningens light kontakt under ett par förtrollade dagar i Makedonien. Snart bär lasset av emot ett nytt stort mästerskap, EM i Turkiet. Och som regerande världsmästarinna är Edenius ett jagat byte, vilket inte verkar störa hennes uppladdning nämnvärt.
   – Jag har redan ett EM-guld sedan tidigare, och har absolut inget emot att kriga hem ett till, säger hon till budokampsport.se.

Det har surrats en del i Uppsalatrakten på sistone. Karin Edenius profileras som en av stadens stoltheter, i synnerhet efter det efterlängtade VM-guldet från ifjol.

Men även om världsmästarepitetet har stärkt och lyft henne är det nu hög tid att börja blicka mot ytterligare ett nytt mästerskap. Denna gång EM i Turkiet.
   – Det har absolut stärkt mig, både i tron på mig själv men även en längtan efter att få uppleva samma obeskrivliga känsla igen. Många menar på att VM är det största man kan uppleva i vår sport men å andra sidan finns ju den absoluta kickboxningseliten i Europa och med det i åtanke är ju EM-guld rätt fint det med. Har redan ett sedan tidigare och har absolut inget emot att kriga hem ett till.

Som vanligt inför stora mästerskap är också den mentala förberedelsen essentiell.  Och där tar Edenius till professionell assistans.
   – Det stämmer. Efter att jag tagit VM-guld i höstas så var det viktigt för mig att inte stanna upp i utvecklingen utan jag ville bli bättre och komma tillbaka med ännu mer att ge. Jag hade redan innan VM börjat jobba med mental träning med Björn Eklöf från Inner vilket var ett riktigt lyft för prestationen men kände att jag även ville utveckla den fysiska delen av träningen.

Så Karin, hur har den fysiska uppladdningen skiftat från föregående år till detta mästerskap?
   – Jag har tagit hjälp av Björn Rhodin på West Coast 4. Vi screenade tidigare i våras och kikade lite på mina fysiska styrkor och svagheter. Jag, precis som alla andra kampsportare som Björn screenat, var stark i de yttre magmusklerna men svagare i de inre vilket leder till att jag inte får ut maximal effekt av min över- och underdel då mittendelen inte riktigt orkar hålla ihop dem. Björn la upp ett periodiserat träningsprogram skräddarsytt för mig och mitt EM-mål och detta har jag nu följt närmare slaviskt. Uppbyggnadsträningen under sommaren och periodiseringen har gjort att jag har haft en helt annan utgångspunkt för den hårdare träningen som krävs inför ett EM eller VM.

Hur rent konkret kan du säga att denna uppladdning hjälpt dig?
   – En stor skillnad från tidigare är att jag insett vinsterna med att inte lägga all min träning i kampsporten utan att man faktiskt presterar bättre i sin sport om man lägger mer tid på styrketräningen i gymmet och konditionsträning som inte bara involverar sparkar och slag. Är också helt övertygad om att denna fördelning är otroligt viktigt för att kroppen ska hålla och undvika skador. Motivationen har varit på topp hela uppladdningen då variation förnöjer och jag snabbt sett resultat av denna träning, både i fystesterna på Bosön med landslaget och i sparringen. Och att ha gått från 35% i styrka i de inre magmusklerna till 80% på denna relativt korta tid känns också som ett bra facit.

Så helhetsintrycket är att hon känner sig i exceptionellt god form inför avresan till Turkiet.
   – Jag kan med handen på hjärtat säga att jag aldrig varit så förberedd som jag är inför detta mästerskap. Jag har tränat mellan 10-15 pass i veckan hela sommaren och hela hösten och är ändå helt utvilad och pigg i kroppen. Det är en otrolig trygghet att känna och veta att man åker till Ankara 100 procent förberedd, då finns det inget jag kunde ha gjort annorlunda och därmed inget att oroa mig för.

Karin, avslutningvis, hur kul ska det bli att åter tävla på ett stort mästerskap som EM?
   – Det är ALLTID kul att åka på EM eller VM. Det är ju det som är målet med all träning och att få representera sitt land är en fantastisk ära och det tåls att upprepas. Resan till ett sådant här stort mästerskap är betydligt längre än vad den oinsatte kanske tror. Vi kämpar för vinst på nationella och internationella tävlingar hela året för att få erfarenhet, vi kämpar för att vinna SM-guld för att få komma på landslagsuttagningen. Vi kämpar på uttagningen och presterar allt vi kan på landslagets fystester för att visa att vi vill och kan. Lyckas vi bli uttagna kämpar vi vidare på landslagsläger och i träningen vi gör varje dag med ett enda mål, att få äran att kriga om de ädlaste valörerna med Europas eller världens bästa kickboxare. Hur kan det inte vara roligt?
   – Det är ett grymt landslag som åker till Ankara om drygt en vecka. Vi har för första gången i svensk kickboxnings historia toppat laget med både grym träningsexpertis utifrån förbundets nya grenprofil och har alla fått möjlighet till mental träning. Alla har krigat enormt för att få sin plats, alla är förberedda och alla är hungriga på medaljer. Kommer bli grymt, det är allt jag säger.

Efter EM-äventyret väntar för Karins del – ett nytt EM-äventyr.
   – Jo, jag kommer att få möjligheten att åka på ytterligare ett EM i Rumänien med resterande del av landslaget i slutet på november där jag kommer att tävla i en disciplin där även låga sparkar är tillåtna. Det är ju viktigt med bra mål och jag har alltid sagt att jag vill ha mål som jag inte uppnått tidigare och då vore det ju fint med två EM-guld på samma höst. Men en sak i taget, Ankara here we come!Text: Jonathan Broberg