Stor genomgång av den svenska EM-truppen i kickboxning

Det är mindre än en vecka kvar till EM i kickboxning i Turkiet startar. Sverige åker med en nio idrottare stor trupp – och trots ett par sena återbud samt två regerande världsmästares bortfall ser truppen väl så konkurrenskraftig ut. Budokampsport.se tog EM-pulsen på den svenska EM-truppen med hjälp av landslagsansvarige Magnus Segerberg.
   – Finns absolut en stor tro på att denna trupp kan leverera medaljer, säger Segerberg till budokampsport.se.

24 oktober 2012  |  Jonathan Broberg

Det är mindre än en vecka kvar till EM i kickboxning i Turkiet startar. Sverige åker med en nio idrottare stor trupp – och trots ett par sena återbud samt två regerande världsmästares bortfall ser truppen väl så konkurrenskraftig ut. Budokampsport.se tog EM-pulsen på den svenska EM-truppen med hjälp av landslagsansvarige Magnus Segerberg.
   – Finns absolut en stor tro på att denna trupp kan leverera medaljer, säger Segerberg till budokampsport.se.

Ifjol åkte en stjärnspäckad svensk VM-trupp i kickboxning till Makedonien och svarade för Sveriges kanske genom tidernas bästa mästerskap. Det blev bland annat tre guld. Av de världsmästarna är det bara Karin Edenius som återstår.

Men landslagsansvarige Magnus Segerberg är ändå optimistisk inför EM i Turkiet, som börjar på tisdag i nästa vecka.
   – Vi åker till EM med en tro om att vi kan plocka hem en hel del medaljer även i år. Det finns väldigt mycket kvalitet i truppen, kvalitet som inte fanns med på VM ifjol. Ingen av de vi skickar åker till EM bara för sakens skull, vi skickar idrottare vi tror på. De största stjärnorna med största förväntningar på sig, nu när inte Therese Gunnarsson eller Mikael Bäckström finns kvar, är som jag ser det Karin Edenius, Maria Elin Olsson och Nils Widlund.
   – Men lyckas vi få ut max av truppen finns det många som i mina ögon har chans att ta medalj under EM. Det finns alla förutsättningar för ett roligt mästerskap.

Budokampsport.se bad även Segerberg om utlåtande kring samtliga truppmedlemmar och deras eventuella medaljchanser under mästerskapet.

K1

-60 kg Maria Elin Olsson, Södermalms Shaolin Kung Fu
”En mycket all round fighter som har fina meriter från både kickboxning, thaiboxning och sanshou. En av Sveriges bästa kvinnliga fighters alla kategorier skulle jag vilja påstå. Hon är oerhört envis samt fysiskt stark, är en oerhört stark medaljkandidat med guldchans.”

-65 kg Emma Hell Lövgren, Södermalms Shaolin Kung Fu
”Silver på SM 2010, och guld på SM 2011 tog i våras ett brons på sanshou-EM. Missade SM i år pga en axelskada , men en fighter vi tror mycket på. Hon är väldigt svårläst, då hon blandar och ger både kickboxning och sanshou tekniker. Får hon saker att stämma under EM har hon klar medaljchans.”

-63,5 kg Nils Wildund, Södermalms Shaolin Kung Fu
”En mycket sevärd och mångfaciterad kampsportare. Behärskar det mesta, är väldigt teknisk men också utrustad med kraftfulla tekniker. Har stor potential och jag tror det blir medalj.”

– 67 kg Rasmus Sundberg, One Chai muay thai
Utgår tyvärr på grund av skada

-71 kg Malik Sellam, Malmö Boxing Academy
”Vann SM 2010 och har sedan dess blivit bättre och bättre, gick enligt men mening den mest sevärda matchen på årets SM mot Björn Johansson från One Chai. Sellam är fortfarande ung och är väldigt duktig på att läsa av motståndarna, har även bra kraft i teknikerna, stark i boxningen också. Kan med ett bra mästerskap nå medalj.”

-75 kg Jonas Grönhage, Jönköping Kick & Boxnings klubb
”Inte tävlat så mycket i Sverige de senaste säsongerna pga skador, men är en teknisk fighter som jag tycker påminner lite om Nils Widlund i stilen. Han är explosiv och när han kan utnyttja sina kraftfulla slag och sparktekniker blir han svårstoppad. Vann två matcher på VM ifjol, exempelvis. En outsider.”

LK

-56 kg Kristin Skante, Fighter Kickboxningsförening

”SM-guld 2010 och nu i år. Kristin har varit med förr i mästerskap och börjar så smått lära sig vad det hela handlar om. Har också en poängplockande stil och är en smart fighter. Kan nå medalj.”

-63,5 kg Mohammad Hassan Al-Naib, Malmö Boxing Academy
“Farzad Rangrazian lämnade återbud och Al-Naib ersätter. Och det är ingen dålig ersättare. Mohammad vann SM i år och har varit med på stora mästerskap förr och gjort det bra. Han är utrustad med fina slag och sparkar och jag tror han har möjlighet att nå en pallplats.”

LC

-70 kg Karin Edenius, IF Team Perrys gym

”Stor guldchans. Är regerande världsmästarinna och har varit strålande under flera år nu. Karins styrkor sitter i benen, hon sparkar väldigt bra. Är smart och stark och i den här disciplinen är hon mer eller mindre komplett. Kanske vårt största guldhopp under EM.”

-84 kg Olof Petterson, Fighter Kickboxningsförening
”Vunnit SM i taekwondo samt kickboxning tidigare i år. Kan vid ett prickfritt mästerskap ta medalj.”

-63 kg Thomas Heiderup, Kalvhagens Boxcenter
Utgår av personliga skäl.

KL (Avgörs senare under hösten då EM är uppdelat i två delar och kommer behandlas senare)
-48 kg Ida Sihvonen, Göteborgs Kickboxning
-70 kg Karin Edenius, IF Team Perrys gym
-63 kg Thomas Heiderup, Kalvhagens Boxcenter
-69 kg Johans Abrahamsson, Göteborgs Kickboxning
-74 kg Marcus Olsson, Landskrona Kickboxning
-79 kg Fredrik Holmgren, Ängelholm kickboxningsklubb
-84 kg Tommy Sand, Fighter kickboxningsförening

Landslagsstab
Förbundskapten: KL & LC Tony Berglund
Assisterande: Markus Johansson
Förbundskapten: K1 & LK Hayes Jemide
Assisterande: Roberto Laiolo
Landslagsansvarig: Magnus Segerberg

Text: Jonathan Broberg