Från dubbla armbrott till världsmästarmatch


På lördag i Helsingborg går Therese Gunnarsson, 27, titelmatch om världsmästarbältet inom proffskickboxning. Hennes väg fram till matchen har kantats av dubbla armbrott och sedermera guldet på amatör-VM fjol. På lördag står hon öga mot öga, inte enbart mot turkiskan Koblay, utan en innerlig dröm.
   – Att få chansen att bevisa att man är bäst på något, det är nog alla idrottares stora förhoppning. Det målet är nära nu, säger hon med ett snett leende.

17 november 2012  |  Jonathan Broberg


På lördag i Helsingborg går Therese Gunnarsson, 27, titelmatch om världsmästarbältet inom proffskickboxning. Hennes väg fram till matchen har kantats av dubbla armbrott och sedermera guldet på amatör-VM fjol. På lördag står hon öga mot öga, inte enbart mot turkiskan Koblay, utan en innerlig dröm.
   – Att få chansen att bevisa att man är bäst på något, det är nog alla idrottares stora förhoppning. Det målet är nära nu, säger hon med ett snett leende.


Svensk kickboxning andas, precis som all kampsport i landet, framtidsoptimism. För ett par veckor sedan bärgade det svenska kickboxningslandslaget tre EM-medaljer under mästerskapet i Ankara.

Då var inte den regerande amatörvärldsmästarinnan Therese Gunnarsson med. Hon har istället tränat inför karriärens största match. På lördag i Helsingborg möter hon turkiskan Koblay i en världsmästartitelmatch inom organisationen WAKO PRO, kickboxningens största och mest prestigefyllda sådana.

Men allt, precis allt, hade kunnat se så väldigt mycket annorlunda ut för Gunnarsson. För snart två års sedan drabbades hon av ett armbrott på vänster underarm. När hon väl var friskförklarad hann hon gå en match innan skadan slogs upp på nytt.
   – Där och då kändes allt jävligt tungt. Men jag trodde hela tiden att jag skulle bli frisk och komma tillbaka ännu starkare, ännu bättre än tidigare.

“Stolt över VM-guldet”
Men armen läkte långsamt. Gunnarsson missade stora delar av fjolåret och när amatör-VM i Makedonien närmade sig hade Therese, som är uppvuxen i Örkelljunga men inflyttad till Helsingborg, knappt börjat träna rehab.
   – Jag ville så gärna åka på VM, jag visste ändå att jag kan prestera på hög nivå och ville bevisa det för mig själv först och främst.

Therese Gunnarsson tog sig med nöd och näppe till VM. Väl där gick hon inte att stoppa. Det blev karriärens första VM-guld – och vinsten i VM-finalen skedde mot just turkiskan Koblay. Gunnarsson knockade Koblay i den tredje ronden.
   – Jag är otroligt glad och stolt över VM-guldet. Men då var då och nu är nu. Det blir en helt ny match med nya förutsättningar på lördag. Jag är otroligt laddad inför den här matchen. Men jag känner samtidigt att jag har ingen direkt fördel av att jag vann VM-finalen mot henne ifjol.

“Ska bli otroligt häftigt”
Turkiskan Koblay är känd för att vara väldigt framfusig och energisk i sin stil. Gunnarsson har funderat på olika matchsekvenser och har en plan klar för hur hon vill att matchen ska utkristallisera sig.
   – Ja, hon har en avig och yvig stil och kommer säkert att pressa på bra redan från start. Det gäller att jag håller mig till det jag är bäst på och försöker få matchen utefter det. Jag har klara målbilder för hur det ska gå till.

Och på lördag kan alltså Therese Gunnarsson bli bäst i världen. På hemmaplan. Bara knappa två år efter två armbrott.
– Det ska bli otroligt häftigt. Jag har längtat länge efter den här matchen, den här stunden, avslutar hon.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Sebastian Klarén