Michael Kuntz ringar in VM och blickar framåt


Förbundskapten Michael Kuntz ler. Oh han har all anledning att göra så. Hans landslag har varit litet, hans resurser knappa. Men svensk ju jutsu har åter placerat ut sig på den världsomspännande ju jutsukartan.
   – Vilket lag. Vi är helt klart på rätt väg, säger han till budokampsport.se.

3 december 2012  |  Jonathan Broberg


Förbundskapten Michael Kuntz ler. Oh han har all anledning att göra så. Hans landslag har varit litet, hans resurser knappa. Men svensk ju jutsu har åter placerat ut sig på den världsomspännande ju jutsukartan.
   – Vilket lag. Vi är helt klart på rätt väg, säger han till budokampsport.se.

Han har enträget och målmedvetet arbetat mot detta VM i Wien under en lång tid. Så igår när VM tog slut var det en trött men lycklig Michael Kuntz som kunde konstatera att VM blivit en succé på många sätt.

Samtliga i landslaget stod för enorma prestationer på mattan och som förbundskapten kan Michael Kuntz bara njuta.
   – Jag är otroligt glad, stolt och rörd över vad våra idrottare har presterat här. Samtliga har varit med och nosat på medaljer och det har varit en väldigt lätt grupp att ha att göra med utanför mattorna också.

Michael, vad är det som du tar med dig mest härifrån?
   – Det jag sade ovan – lagkänslan! Alla har dragit åt samma håll och vi har fått svensk ju jutsu att närma sig världstoppen igen. Och det egentligen bara på ett år. Det är fantastiskt. Men om jag ska plocka ut en särskild händelse är det ju ”Freddans” (Fredrik Widgren) hela VM. Killen är 18 år och så går han in och kör över världseliten i sitt första VM. Han var väldigt nära guldet. Det ska inte kunna gå egentligen.

Framtiden ser nu helt plötsligt betydligt mycket mera ljus ut för svensk ju jutsu – som kommer att få två direktplatser till World Games nästa år.
   – ”Freddan” och Sara (Widgren) är direktkvalificerade i och med deras brons respektive silver. Sara Svensson blev sjua och är nära att få åka, detsamma gäller duotjejerna som blev femma. Där får vi avvakta lite vad som händer. Men vi kan alltså med lite flyt ha fyra svenskar i World Games, fyra i så fall med klara medaljchanser.
   – 2008 var Sverige tredje bästa nation i världen. Det är dit tillbaka vi ska ta det här.

Om du får sammanfatta VM med tre ord…
   – Superhäftigt, emotionellt, jävla kul… Det blev visst fyra ord, men det skiter vi i. (Hahaha)

Text: Jonathan Broberg