Så firar profilerna jul – Maria Engqvist, iaido- och jodolandslaget

Budokampsport.se inleder idag vår traditionsenliga artikelserie med nedräkning inför jul. Under de tre veckorna som är kvar till julafton kommer vi ta jultempen på många profiler (ledare, som företagare, som utövare) inom hela kampsportsfamiljen. Vi börjar idag med att stämma av läget med iaido- och jodolandslagets Maria Engqvist.

5 december 2012  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.se inleder idag vår traditionsenliga artikelserie med nedräkning inför jul. Under de tre veckorna som är kvar till julafton kommer vi ta jultempen på många profiler (ledare, som företagare, som utövare) inom hela kampsportsfamiljen. Vi börjar idag med att stämma av läget med iaido- och jodolandslagets Maria Engqvist.

Maria Engqvist hade höga ambitioner inför 2012. Engqvist tillhör landslaget i både jodo och iaido och upplevde under 2012 både ett EM-guld och ett EM-brons.

Det var under EM i jodo i Bryssel som Engqvist lyckades vinna guld individuellt och även deltog i det lag som sedermera vann ett brons.

Maria, om du ser tillbaka på 2012, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
   – Personligen så har det varit ett styrkande år. 2012 var året då jag kom i mer fas med vuxenlivet än tidigare. Idrottsligt har året dels varit fantastiskt, men det har också uppstått eftertanke kring mitt utövande. Individuellt EM-guld och EM-brons i lag för Jodo är ett helt okej resultat! Min Iaido har sett lite annorlunda ut. Resultatmässigt har det varit sådär, men i gengäld så har hela min inställning till mitt utövande förändrats under året, kanske tack vare det. Det var verkligen nödvändigt.

Hur kommer du att fira julen?
   – Vi började fira redan första advent. Min familj är stor, och det är många stridiga viljor. Några åker till landet, någon annan utomlands och en tredje kanske jobbar. Så jul firas hela december igenom lite i taget. På själva julafton kommer jag nog vara hemma med kärestan, och på eftermiddagen åka till min mor och äta lite tillsammans med morbror och hans dam, mormor och två syskon.

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – Bara det som jag inte kan få!

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Kan ta samma nyårslöfte som förra året: gå till tandläkaren! Jag har inte varit där på evigheter. Mitt budonyårslöfte blir att inte ge upp. Att ge upp ligger av någon anledning alltid närmast till hands när något moment känns svårt.

Om du blickar fram mot 2013, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – Blicka framåt? Som historiestudent är jag mycket bättre på att blicka bakåt! Ett ganska osvenskt karaktärsdrag, brukar jag få höra av utbytesstudenter. Personligen så hoppas jag att det blir en utveckling där jag kan fortsätta att skala bort det onödiga i tillvaron, och lägga mer energi på det som är viktigt och betydelsefullt. Idrottsligt så hoppas jag komma över tröskeln som jag befinner mig vid nu, till nästa nivå. Den är hög, men förhoppningsvis inte ett oöverkomligt hinder. Man vet aldrig. Allt kan ske, allt är möjligt och sannolikt!

Imorgon fortsätter julnedräkningen med en ny profil då kickboxningens vice ordförande Björn Rhodin ska få berätta om sin kommande jul. Budokampsport.se önskar givetvis Maria en riktigt god jul och gott nytt år.

Text: Jonathan Broberg