Så firar profilerna jul – Björn Rhodin, vice ordförande kickboxningsförbundet

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för kickboxningsförbundets karismatiske vice ordförande Björn Rhodin.

6 december 2012  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för kickboxningsförbundets karismatiske vice ordförande Björn Rhodin.

Björn Rhodin är en göteborgare. Det borde egentligen säga det mesta om honom men faktum är att kickboxningen i Sverige gått framåt under Rhodins framfart.

Klubben Westcoast Kickboxing, som drivs av Rhodin, jobbar framåt med sitt stora sociala engagemang mot bland annat ungdomar på glid som får en möjlighet att via kampsporten få en mer meningsfull vardag.

Men förutom att vara en driven ledare siktar nu Rhodin också på en egen idrottslig satsning under 2013. Eller…

Björn, om du ser tillbaka på 2012, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
  – Hahaha, ah det här året alltså. Hela havet stormar kan man säga, både kroppsligt och personligt.
Genomgick 2011 en broskoperation på vänster knä. En vecka innan den operationen smäller jag av korsbandet i ANDRA knäet. Det opererade jag i somras. Så rehab och fysträning runt skadan har varit melodin de senaste ett och ett halvt åren. Gammal man gör så gott han kan änna. Målet är att kunna tävla till hösten men säger kirurgen och sjukgymnasten nej till sparkar så kommer jag sadla om till ren boxning och tävla i det.
   – Personligt har det varit ungefär världens häftigaste år. Sa upp mig och startade eget inom träning/kampsportsbranschen i juni i år och det är lite där min tidräkning börjar nu för tiden. Före och efter uppsägningen kan man säga. Bästa jag gjort alla kategorier. Living the dream nu.

Hur kommer du att fira julen?
   – Mycket traditionellt och all in. Så kan man säga. Vi har alltid två jular. En på förmiddagen och en på eftermiddagen. Två olika familjer, två olika traditioner. Och två små barn då. Så pappa hoppas på det stora lugnet när övriga släktingar tar hand om mina två kravall-prinsessor.

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – Det frågar min fru också. Och jag är lika låst i det svaret där som här. Jag älskar att ge bort julklappar men har oändligt svårt att ta emot. Jag får passa på den frågan.

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Jag skall bli mer närvarande när jag väl är hemma. Det är jättesvårt när man jobbar så mycket och så intensivt som jag gör att verkligen släppa allt när man kommer hem till tjejmaffian. Det skall jag jobba mer på.

Om du blickar fram mot 2013, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – Jag skulle väldigt gärna bli frisk och hel ifrån alla skador. Har meckat med den skiten sen januari 2010 så det räcker liksom nu. Det finns alla förutsättningar för det känner jag.
   – Idrottsligt sett är detta året vi skall jobba på inom kickboxningen. Vi hade ett mindre lyckat EM detta året men satsningen och uppbyggnaden kring landslag och administration är långsiktig och går inte att bedöma på det sättet efter första mästerskapet. Det är tokviktigt nu att vi jobbar med analysen, att vi jobbar undan det som skall jobbas undan och att vi siktar framåt i träningsplaneringen och går full fart mot VM hösten 2013.
Vi kommer satsa mycket på nationell utbildning så vi uppgraderar kunskapen ute på klubbarna så fler utövare kan bli ännu bättre, stabilare och hålla sig ifrån skador för att kunna tävla mycket och få tung erfarenhet. Då höjer vi våran standard även internationellt och det är viktigt i detta skedet.

Imorgon fortsätter julnedräkningen med en ny profil då Budo-Fitness VD Pierre Dahl ska få berätta om sin kommande jul. Budokampsport.se önskar givetvis Maria en riktigt god jul och gott nytt år.

Tidigare ariklar i serien.
Maria Engqvist, jodo- och iaidolandslaget

Text: Jonathan Broberg
Foto i text: Terese Rhodin