Så firar profilerna jul – Mikael Bäckström, kickboxning

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för den forne världsmästaren i kickboxning Mikael Bäckström.

10 december 2012  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för den forne världsmästaren i kickboxning Mikael Bäckström.

Mikael Bäckström blev under 2011 världsmästaren i kickboxning som sedan valde att lägga handskarna på hyllan. Han har istället för eget tävlande under året byggt upp en klubb och hunnit med att coacha en annan profil fram till en världsmästartitel.

Bäckström, med ett förflutet inom amerikansk fotboll, är trots sitt egna avslutande idrottande således fortfarande en viktig kampsportsprofil i Sverige.

Mikael, om du ser tillbaka på 2012, hur har det året varit för dig både personligt och inom jobbet?
   – Rent personligt har det varit ett bra år för mig. Även om det har varit svårt att låta bli att tävla. Men jag lovade min fru att det var sluttävlat efter förra VM och det står fortfarande fast. Jag har tack vare det också insett att min kropp verkar må bättre av sansad träning, numera kör jag fem-sex pass i veckan mot tidigare 11-12 pass. Så det har varit ett skönt år. Jag har startat upp klubben som också har bytt lokal och blivit ett fullutrustat gym. Från och med nästa år kör jag där heltid så jag har sagt upp mig från mitt arbete och det ska bli väldigt inspirerande och spännande. Jag har också fått äran att vara med på Thereses (Gunnarssons) resa och ansvarat för hennes träningsupplägg inför hennes VM-titelmatch. Det har varit ett mycket roligt år, med andra ord.

Hur kommer du att fira julen?
   – Det blir lite som vanligt, om jag inte behöver jobba. Det blir en jul med mor och far och min hustru och son och Nils, vår terrier. En hund med adhd på sockerrush, skulle man kunna säga. Så det blir trevligt.

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – Det vet jag inte. Jag är väl en av de där tråkiga som har det mesta som jag vill ha. Men jag önskar att jag fick bra snurr på mitt egna företag.

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Nej, det har jag inte. Det har jag aldrig. Kan man inte lova att göra saker mer än en gång om året kan man lika gärna låta bli.

Om du blickar fram mot 2013, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – Personligen är det ju att få igång företaget, att skapa mig en daglig verksamhet som jag inte enbart längtar efter semester ifrån. Jag skulle vilja etablera vår tävlingsgrupp på klubben ännu mer och fortsätta försöka låta bli att själv tävla. Sedan vore det jättekul att få köra en vända till med Therese (Gunnarsson). Jag tror att hon kommer att ha det där mästarbältet under många år framöver.

Imorgon fortsätter julnedräkningen med en ny profil då Svenska Budo & Kampsportsförbundets Generalsekreterare Mona Lundkvist ska få berätta om sin kommande jul. Budokampsport.se önskar givetvis Mikael Bäckström en riktigt god jul och gott nytt år.

Tidigare artiklar i serien
Maria Engqvist
Björn Rhodin

Pierre Dahl

Text och foto: Jonathan Broberg