Maria Elin Olsson inför världsmästartitelmatchen

Idag åkte Maria Elin Olsson till den lettiska huvudstaden Riga där hon på fredag kommer att gå en professionell titelmatch om världsmästarbältet i kickboxning i organisationen WKN. Den svenska slag- och sparkvirtuosen möter Aygun Dyugu Seda från Turkiet om titeln i -57kg.
   – Dieten har gått bra, träningen har gått bra och jag känner mig laddad, säger hon till budokampsport.se.

12 december 2012  |  Jonathan Broberg

Idag åkte Maria Elin Olsson till den lettiska huvudstaden Riga där hon på fredag kommer att gå en professionell titelmatch om världsmästarbältet i kickboxning i organisationen WKN. Den svenska slag- och sparkvirtuosen möter Aygun Dyugu Seda från Turkiet om titeln i -57kg.
   – Dieten har gått bra, träningen har gått bra och jag känner mig laddad, säger hon till budokampsport.se.

För drygt en månad sedan vann Maria Elin Olsson ett amatör-EM-silver under mästerskapet i Ankara. Då blev en turkiska vid namn Gozde Bayergi för svår i finalen.

Men Olssons framfart under VM har givit henne en ny titelchans – mot en ny turkiska. Denna gång går stockholmskan upp i ringen för att vinna ett professionellt världsmästarbälte inom organisationen WKN.
   – Självklart blir jag lite mer nervös mest för att jag är blyg för kameror och när många kollar. Men så fort jag får komma in i ringen så glömmer jag bort det. Ser fram emot en tuff match.

“Känns nästan lite för bra”
För motståndet står turkiskan Aygun Dyugu Seda, som är en mycket välmeriterad idrottare. Eller vad sägs om 20 professionella matcher varav 18 vinster. Seda har även bland annat skramlat ihop tre VM-titlar som proffs.
   – Jag vet att hon är väldigt duktig på/med fötterna och snurrar mycket. Så jag får se upp för diverse överraskningar. En snabb tjej. Det ska bli kul att möta henne. Jag tror på en bra match med mycket variation.

Matchen som är main event på en gala i Riga på fredag kommer att sändas live i Eurosport. Och intresset för matchen har varit stort. För Olsson innebär det en lite annorlunda uppladdning.
   – Det är kul att det uppmärksammas och att mina vänner och min familj äntligen kan se när jag kör. På senaste tiden har det mest varit utomlands med kanske inte så bra internetanslutning och bra filmkvalitet. Klart att det blir lite mer nervöst.

Men annars har uppladdningen inför matchen varit som vanligt. Och så var det då det här med kosten. Olsson äter en mängd ägg för att få bästa möjliga resultat.
   – Haha, ja, mycket ägg är receptet. Det blir 10-15 stycken om dagen. Ladda fysiskt med ”kolisar” är alltid svårt som kampsportare.  Men jag har laddat med hård och tuff sparring på klubben (Södermalms Shaolin) och VBC. Bra träning, lagom med vila och bra kost. Just nu känns allt nästan lite för bra.

På fredag kväll avgörs matchen. Då vet vi om vi får ytterligare en kvinnlig svensk världsmästare i kickboxning
.
Text: Jonathan Broberg