Så firar profilerna jul – Pelle Bånghäll, thaiboxning

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för den drivne thaiboxningsledaren från Varberg, Pelle Bånghäll.

12 december 2012  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för den drivne thaiboxningsledaren från Varberg, Pelle Bånghäll.

Svensk thaiboxning har växt de senaste åren, sedan inträdet till Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

En av de som arbetat idogt för thaiboxningen i Sverige är Pelle Bånghäll. Han har suttit i styrelsen för thaiboxningsförbundet och har dessutom ett finger med i spelet om Thaiboxningsgymnasiet som startas upp i Varberg nästa år.

Pelle, om du ser tillbaka på 2012, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
   – Personligt har det varit mycket jobb med thaiboxningen både för förbundet men även med hemklubben. Men om vi tittar på det jag varit inblandad i så är de stora sakerna Junior-SM (det första någonsin, och det kommer att återkomma) och VM i St Petersburg samt starten av Thaiboxningsgymnasiet 2013.
   – Sportsligt gjorde vi ett mycket bra år internationellt såväl på EM, VM och NM. Vi blev bästa nation på damsidan på VM för andra året i rad, där vi även vann två A-klassmedaljer, två juniormedaljer samt en hel del b-klassmedaljer. Personligen tycker jag alla medaljer är jättekul men lite extra känner jag för juniorerna som visar att vi är med i framtiden också. Jag vill passa på att nämna juniorerna William Wisén, Max Elo och Rasmus Olsson som gjorde mycket bra insatser på VM som debutanter.

Hur kommer du att fira julen?
   – Julen kommer att firas traditionellt med familjen hos min bror, tydligen ska min tvillingbror Tord överraska med att inviga sitt utomhusspa tillsammans med oss på julafton och det gillas ju.

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – I julklapp önskar jag mig inte nåt speciellt, känner att jag har det jag behöver. Min fru påstår att jag ska skaffa en almanacka så det kan ju vara något!?

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Nej nyårslöften har jag aldrig haft, känns lite konstgjort på nåt sätt.

Om du blickar fram mot 2013, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – 2013 ser jag mycket fram emot, vi kommer att ha massa stora internationella tävlingar bland annat Combat Games i Ryssland i september och förutom det är det EM i Ukraina , World Cup i Bangkok och sen är det ju NM i höst någon gång. I slutet av januari kommer vi att köra SM-finalerna i samarbete med RF:s SM-veckan för att ge mer tv-exponering åt vår sport. Jag tror att vi får se många upcomers på SM i år och många år framöver då jag sett hur duktiga våra juniorer i Sverige börjar bli.
   – Förbundet kommer att lansera sina första tränarutbildningar vilket jag tror är mycket bra för bland annat nya klubbar men även att bredda för framtiden. 2013 startar thaiboxningsgymnasiet i Varberg vilket också är ett stort erkännande för att vår sport. Det är ett samarbete mellan Skolverket, Riksidrottsförbundet, Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Svenska Muaythaiförbundet. Detta ser jag mycket positivt på.
   – Jag vill passa på att önska en God Jul och ett gott nytt år/Pelle
Imorgon fortsätter julnedräkningen med en ny profil kimura.ses chefredaktör Simon Kölle får berätta om sin kommande jul. Budokampsport.se önskar givetvis Pelle Bånghäll en riktigt god jul och gott nytt år.

Tidigare artiklar i serien
Maria Engqvist
Björn Rhodin
Pierre Dahl
Mikael Bäckström
Mona Lundkvist

Text: Jonathan Broberg