Så firar profilerna jul – Simon Kölle, chefredaktör kimura.se

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för mannen med en av svensk kampsports allra vassaste pennor, kimura.ses chefredaktör Simon Kölle.

13 december 2012  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.se fortsätter vår nedräkning till jul med vår artikelserie om våra profilers jul och denna gång har det blivit tur för mannen med en av svensk kampsports allra vassaste pennor, kimura.ses chefredaktör Simon Kölle.

Simon Kölle är till vardags kompisitör. Kanske är det också därför som han är bra på att komponera ihop skrifter. Få andra inom svensk kampsportsjournalistsik har en sådan berättarstil som Kölle.

Sedan hans ankomst till kimura.se har han hjälpt till att lyfta den sidan rejält och Kölle är inte heller sen att granska ting inom sporten.

Dessutom figurerar han alltmer som expertkommentator i TV, är på randen att ge ut en MMA-bok (den första i sitt slag på svenska) och är med i kimura.ses och Aftonbladets MMA-satsning, MMA-Panelen som expert.

Simon, Om du ser tillbaka på 2012, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
   – Personligt har 2012 varit ett ytterst turbulent och annorlunda år. Eftersom jag och min dåvarande fru skilde oss var det förstås en väldigt stor omställning och rent av livsavgörande händelse. Plötsligt frågade jag mig vad jag skulle fortsätta med och tyvärr funderade jag över att helt och hållet lämna mitt arbete med MMA och även att vara instruktör inom Stockholms Polisen (fäktning, kniv). Men när allting kommer omkring så har jag en stor dos kärlek till kampsport och till MMA.
   – Efter en sommar (juli och augusti) då jag fokuserade på annat än MMA så var jag taggad igen. Jag fick också ett nytt kontrakt på min bok om MMA och vips så var jag taggad igen. Sedan september har jag jobbat mer än någonsin tror jag. Mitt jobb utanför kampsporten är kompositör av filmmusik och jag har aldrig tidigare haft så många filmjobb som i år. Läs mer om min musik och lyssna lite på www.simonkolle.com
   – Jag tycker 2012 varit väldigt spännande för utvecklingen av MMA och kampsport i Sverige. Dels var ju UFC här och dels skapades IMMAF. Att lilla Sverige är ett föregångsland inom administrationen kring en av världens snabbast växande sporter är förstås häftigt! Jag vill också lyfta fram Aftonbladets Sportbladet här som vi samarbetat med och som innebär att sporten kommer ut till en bred massa som aldrig förr i Sverige. Faktum är att Sportbladets mest sedda program i år är ett avsnitt av MMA Panelen vilket är galet!

Hur kommer du att fira julen?
   – Jag har firat senaste åren i Västerås hos min exfrus familj, men i år blir det hemma i Sumpan med föräldrarna och lillebror och hans tjej. Det blir rätt lugnt och okonstlat. Jag gillar julen och har väldigt goda barndomsminnen av juletid. Man kanske borde skriva en julsång och bli rik?

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – Ett grymt värmeelement för det är så jäkla kallt i min lägenhet.

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Nej jag tror inte på nyårslöften men jag har absolut tankar om 2013 och jag kan förstå att folk håller på med nyårslöften. För min del så kommer jag ta tag i mer träning 2013 och det lovar jag.

Om du blickar fram mot 2013, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – Jag tror 2013 blir grymt intressant. Allting tyder på att det kommer ske massa häftiga saker inom MMA-världen. Min bok kommer dessutom ut den 23:e mars och det är ju bara det något att se fram emot. Jag vet också vissa saker om 2013 som jag tyvärr inte kan säga än, men det ser ut att bli ett spännande år!
   – Personligen … Jag vänder mig då till min husgud Miyamoto Musashi som skrev så här i The Book of Five Rings:
“It is difficult to realize the true Way just through sword-fencing. Know the smallest things and the biggest things, the shallowest things and the deepest things.”
God jul och gott nytt år!
www.simonkolle.com.

Imorgon fortsätter julnedräkningen med en ny profil då ju jutuslandslagets coach Rob Haansfår berätta om sin kommande jul. Budokampsport.se önskar givetvis Simon Kölle en riktigt god jul och gott nytt år.

Text: Jonathan Broberg