Efter VM-succén – nu får ju jutsulandslaget träna med tre andra nationer

Det har gått dryga två veckor sedan det mycket lyckade VM:et för svensk ju jutsu i Wien. Men redan nu trappas fokuset på 2013 upp. Och det nya året kommer inledas med ett stort camp, kallat Combat camp i Hörby.
   – Det blir häftigt. Vi vill få tillbaka känslan av att vi är en sport och inte massa stilar som konkurrerar med varandra, säger förbundskapten Michael Kuntz till budokampsport.se.

19 december 2012  |  Jonathan Broberg

Det har gått dryga två veckor sedan det mycket lyckade VM:et för svensk ju jutsu i Wien. Men redan nu trappas fokuset på 2013 upp. Och det nya året kommer inledas med ett stort camp, kallat Combat camp i Hörby.
   – Det blir häftigt. Vi vill få tillbaka känslan av att vi är en sport och inte massa stilar som konkurrerar med varandra, säger förbundskapten Michael Kuntz till budokampsport.se.

Svensk ju jutsu har genomgått en generationsväxling de senaste åren och haft det lite barskrapat på internationella framgångar. Det har egentligen enbart handlat om stjärnan Sara Widgren.

Men under VM i Wien som avgjordes för två veckor sedan lyckades Sverige komma hem med två VM-medaljer. Sara Widgren tog ett brons. Och sensationellt vann hennes lillebror, 18 årige superlöftet, Fredrik Widgren ett silver.
   – Det var en fantastisk prestation. Jag har inte förstått det ännu.

Som sämst kom en svensk på sjunde plats i VM vilket på alla sätt och vis var en enorm framgång.

Helgen 4:e, 5:e och 6: januari kommer det svenska landslaget till Hörby för ett träningsläger inför 2013, som blir ett intensivt mästerskapsår med både EM, junior-VM, World Games och Sport Accord Combat Games.
   – Lägret är en upptrappning inför nästa år, framför allt med tanke på våra juniorer också. Hela seniorlandslaget kommer att vara aktivt, men vi kommer även ha barn och ungdomar på plats. Det känns mycket inspirerande. Huvudfokus ligger så klart på World Games för landlaget.

Och det svenska landslaget får fin sparringdraghjälp då även det danska, norska och österrikiska landslaget kommer till Hörbylägret.
   – Det är otroligt roligt att de kommer hit och vi är närmare 120 deltagare med på lägret allt som allt.

Text: Jonathan Broberg