Återblick 2012 – bronsen


Det har blivit dags att ta itu med den traditionsenliga medaljåterblicken här på budokampsport.se. Ifjol vanns det 53 officiella internationella mästerskapsmedaljer inom förbundets idrotter, och vi börjar att gå igenom de brons, 25 till antalet, som hämtades hem till Sverige.

5 februari 2013  |  Jonathan Broberg


Det har blivit dags att ta itu med den traditionsenliga medaljåterblicken här på budokampsport.se. Ifjol vanns det 53 officiella internationella mästerskapsmedaljer inom förbundets idrotter, och vi börjar att gå igenom de brons, 25 till antalet, som hämtades hem till Sverige.

Emma Hell Lövgren, EM i sanshou
Hell Lövgren har varit med ett tag nu och Stockholmstjejen lyckades pricka formen väl till EM i sanshou i Tallinn. Det räckte till en bra bronsmedalj.

Tony Miocic, EM i sanshou
Den store Miocic, från samma klubb, Södermalms Shaolin, som Hell Lövgren visade tidigt i tävlingen att han skulle bli att räkna med. Miocic, som länge stått lite i skuggan av Nils Widlund på herrsidan, stod för ett fint mästerskap och bärgade en delad tredjeplats.

Lina Akhtar Länsberg, EM i thaiboxning
För andra året i följd arrangerades på våren EM i thaiboxning och för andra året i följd lyckades landslaget väl. Akhtar Länsberg hade ett helt okej mästerskap och tog ett brons. Men hennes stora stund under 2012 skulle komma på VM.

Angelica Falk, EM i thaiboxning
Falk har utvecklats de senaste åren och börjar så smått nosa på de allra ädlaste av valörer. Men i EM fick hon nöja sig med ett brons.

Fredrik Widgren, U21-EM ju jutsu
Jättetalangen från Nacka Dojo åkte till U21-EM med guld i sikte. Det blev en tredjeplats. Men han blev ändå uttagen till sitt första senior-VM och där gick det betydligt bättre.

Anton Villberg, U21-EM i ju jutsu
Ännu en i raden av unga lovande ju jutsuutövare som senare fick chansen i senior-VM. Villberg såg länge väldigt stark ut i tävlingen, som dock slutade med ”bara” ett brons.

Fredrik Olsson, EM i kyukoshin
Länge har svensk kyokushin handlat om Jimmy Collin och Fredrik Olsson – så även under 2012 och när EM avgjordes var de båda på varsin medaljplats. Olsson slutade trea i tungviktsklassen, ett enormt styrkebesked.

Anny Hammarsten, EM i submission wrestling
Katrineholms stolthet och en klippa även för det svenska landslaget. Hammarsten har haft en fantastisk karriär kantat av mängder med medaljer. Under EM i Bryssel förlorade hon en match – och det räckte för att det bara skulle bli ett brons denna gång för veteranen.

Dusanka Bozovic, EM i submission wrestling
Bozovic tillhör också kategorin idrottare som varit med ett tag. Bryssel-EM visade hon att hon fortfarande håller på internationell nivå.

Mats Nilsson, EM i submission wrestling
En av de mest kompletta kampsportarna hade ett fint 2012. Men EM var en liten besvikelse för guldtörstande helsingborgaren. Men i VM skulle det bli mer än en bronsmedalj runt halsen.

Annie Eriksson, VM i thaiboxning
Skånetjejen har varit med och nosat på mästerskapsmedaljer förr och under VM blev det ytterligare ett brons till samlingen.

Johanna Rydberg, VM i thaiboxning
Rydberg från Helsingborg satsade mot ett VM-guld. Och många menade nog också att Rydberg var starkast i semifinalen mot ryskan Oksani Kizhnerova – men det var ändå ryskans hand som lyftes till väders efter matchen. Det blev ett brons för Rydberg.

Emma Thyni, VM i thaiboxning
Ännu en av alla duktiga skånetjejer inom thaiboxningen som lyckades väl under VM. Thynis teknik tog henne till ett brons.

Madeleine Vall, VM i thaiboxning
En av Sveriges mest meriterade thaiboxare som ändå inte riktigt fått till den där riktiga VM-fullträffen. Men Vall bärgar mästerskapsmedaljer likt vi normala äter middag.

Rasmus Olsson, junior-VM i thaiboxning
För första gången skickade Sverige med juniorer till ett thaiboxningsmästerskap – och det förtroendet tackade Rasmus Olsson för då han tog sig hela vägen till en semifinal och blev bronsmedaljör. Ett framtidsnamn.

William Wisén, junior-VM i thaiboxning
Ytterligare en av tre juniorer med till junior-VM, och Wisén spås efter mästerskapet en stor framtid. Bronset var fullt rättmätigt.

Jodolaget, EM i jodo
EM avgjordes i Bryssel med visst svenskt medaljhopp. De senaste åren har konkurrensen inom jodo vuxit, men det svenska laget visade att man fortfarande är med och konkurrerar mot de allra största drakarna i Europa. Det blev ett fint EM-brons. Laget bestod av Jesper Waldestål, Sida Yin, Christian Strandberg och Maria Engqvist.

Olof Pettersson, EM i kickboxning
Det var ett kickboxnings-EM med stora svängningar för det svenska landslaget, men Olof Pettersson från Göteborg visade klass under EM och var inte långt från en finalplats. Men fick nöja sig med ett brons.

Caiza Almén Wranning, EM i iaido
Svensk iaido fortsatte att visa framfötterna på den internationella scenen. Almén Wranning har varit med länge och under EM i shodanklassen blev det ett brons.

Joel Bergmark, EM i iaido
Bergmark från Skellefteå har även han varit landslaget troget under rätt lång tid nu. I nidanklassen svingade han till sig ett brons.

Martin Lindgren, EM i iaido
Ytterligare ett bärgat svensk brons under iaiado-EM, denna gång av pålitlige Martin Lindgren i godanklassen.

Iaidolaget, EM i iaido
Det blev medaljer både individuellt och i lag under EM. För Sverige svarade för en stilren och fint genomförd iaido som räckte till ett brons, men det var inte långt ifrån även ädlare valörer. Laget bestod av Jesper Waldestål, Patrik Almqvist, Mattias Jansson och Sida Yin.

Christian Strandberg, EM i jodo
Strandberg svarade för ett starkt mästerskap i jodo under 2012 och under jodo-EM blev det en tredjeplats i shodanklassen.

Anny Hammarsten, VM i submission wrestling
Hammarsten vann under 2012 både EM- och VM-brons. Under VM i polska Krakow visade hon pondus och styrka genom att kämpa till sig ett brons.

Sara Widgren, VM i ju jutsu
I hennes tredje senior-VM var det tänkt att Sara Widgren skulle kunna gå hela vägen till ett VM-guld. Men efter en lite trevande inledning på VM blev det istället, rätt tidigt, klart att hon skulle få kämpa hårt för ens medalj. Slutet av VM visade hon emellertid klassen och var formligen ostoppbar. Hade formen hittats lite tidigare under VM hade troligen medaljen haft en än mer framskjuten valör.

Text: Jonathan Broberg