Återblick 2012 – silvermedaljerna

Det har blivit dags att ta itu med den traditionsenliga medaljåterblicken här på budokampsport.se. Ifjol vanns det 53 officiella internationella mästerskapsmedaljer inom förbundets idrotter, och nu fortsätter vi att gå igenom de silvermedaljer, 10 till antalet, som hämtades hem till Sverige.

7 februari 2013  |  Jonathan Broberg

Annie Eriksson, EM i thaiboxning
Erikssons framfart i thaiboxningen renderade henne i medalj både på EM och VM. Det var silvret i Ankara som lade an tonen för Annies fina 2012. En kompetent fighter som fått stå lite i skymundan för den storstilade damexplosionen inom thaiboxningen.

Jimmie Collin, EM i kyokushin
Sveriges främsta utövare inom kyokushin som nästan alltid levererar medalj på mästerskap. Under EM möttes Collin och den evige följeslagaren Marios Ilias från Rumänien redan i semifinal. När Collin så vann den matchen var det upplagt för ett svenskt EM-guld. Trodde vi. Men bulgaren Valeri Dimitrov ville annat och vann finalen.

Sara Svensson, EM i submission wrestling
En av Sveriges mest framgångsrika damkampsportare just nu. Valde att sluta med kampsporten under året, men har återupptagit träningen igen. Men innan beslutet blev det ett EM-silver i Bryssel i -58kg-klassen. Ett starkt besked i en svår viktklass.

Giang Hoang, VM i thaiboxning
Hoangbröderna från Borås har länge visat framfötterna. Men teknikern Giang Hoang lyckades väldigt väl på VM i S:t Petersburg. Hoang svarade för fenomenal thaiboxning och pressade i finalen storstjärnan Sonsiri Radsarong. VM-silvret i A-klass i -51kg måste anses som en av svensk thaiboxnings största framgångar på herrsidan under 2012.

Sadibou Sy, VM i thaiboxning
Det var en klassisk svensk dag i VM i thaiboxning den 13:e september. Två svenska finalister på herrsidan i A-klass. Men likt Hoang blev det emellertid en finalförlust för den avige och mycket sevärde Sadibou Sy i finalen. Ryssen Vakhitov blev för svår. Men Sys fina tävlingsår 2012 slutade sedan med en Europapro-titel under galan Supremacy i Stockholm.

Maria Elin Olsson, EM i kickboxning
2012 var året då Maria Elin Olsson skulle komma tillbaka efter ett par månaders frånvaro – och som hon gjorde det. Comebacken skedde under EM i kickboxning där hon var snubblande nära ett guld, förlorade finalen med 2-1 i domarröster. Under senhösten vann Olsson, under uppmärksammade former, också en pro-titel vid en galan i Ryssland.

Kristin Skante, EM i kickboxning
Göteborgskan Skante har legat på randen till ett genombrott under flera säsonger. Hon har hävdat sig väl under SM, men inte riktigt fått ut sin fulla potential. Det fick hon under kickboxnings-EM där hon strålade av självförtroende. Silver blev följden av det.

Astrid Öman, EM i iaido
En av flera duktiga svenskar i iaido, ett landslag som i stort sett varje år vinner internationella medlajer. Öman visade under EM i Stevenage upp en vacker och stilren iaido, vilket räckte till ett imponerande silver i mudanklassen.

Klara Tibbling, VM i submission wrestling
Det verkar inte spela någon större roll vilka namn som ansluter till det svenska submission wrestlinglandslaget – det blir medaljer ändå. Klara Tibblings mästerskap i Krakow andades framtidstro och det är sannerligen inte den sista medaljen hon kammar hem på mästerskap. Väldigt spatiös stil som även är vägvinnande, något som även skulle visa sig på EM… Länge har Klara även hävdat sig väl i BJJ.

Fredrik Widgren, VM i ju jutsu
Allt fokus var egentligen på storasyster Sara inför VM i Österrike. Men Fredrik Widgren har vunnit allt som går att vinna på juniornivå och nu när det första seniormästerskapet stundade var det ändå en intressant start. Men att han skulle gå hela vägen till VM-final – det fanns det ingen som egentligen trodde på. Widgren slog ut det ena världsnamnet efter det andra och pressade även kraftigt franske mästaren Kunsa i VM-finalen. Widgren, endast 18 år gammal, är en av svensk kampsports allra största talanger och genombrottet under 2012 var totalt.

Text: Jonathan Broberg