Elin Mellgren satsar mot VM-medalj i taido


Under landslagslägret, det första av ett antal den närmaste tiden, grillades det potentiella lagets medlemmar hårt i olika fystester. En som uppskattar fystesterna och upplägget inför VM och som siktar på en framskjuten plats är Elin Mellgren, EM-bronsmedaljör för två år sedan.
   – Jag satsar på de ädlare valörerna, säger hon till budokampsport.se.

28 februari 2013  |  Jonathan Broberg


Under landslagslägret, det första av ett antal den närmaste tiden, grillades det potentiella lagets medlemmar hårt i olika fystester. En som uppskattar fystesterna och upplägget inför VM och som siktar på en framskjuten plats är Elin Mellgren, EM-bronsmedaljör för två år sedan.
   – Jag satsar på de ädlare valörerna, säger hon till budokampsport.se.

Under EM i Frankrike var det många som imponerades av Elin Mellgrens hokei. Det var två år sedan och mycket vatten har flutit fram under broarna sedan dess.

I helgen som var kallade Svenska Taidoförbundet till ett öppet landslagsläger. Ett första avstamp mot VM i Finland i augusti. Ett VM dit Mellgrens blick är skarpt riktad.
   – Helgens läger var på riktigt uppstarten inför VM i augusti. Både nya och gamla aspiranter samlades Det är jättekul att se att det är många nya som vill vara med och satsa stort. Taidon har under senare år genomgått ett generationsskifte. Nu är vi en riktigt spridd grupp med mycket erfarenheter att dela. För mig var det avsparken inför kommande säsong. Fokus var den fysiska kapacitet och dedikation som krävs för att platsa i ett landslag. För mig känns det som ett kvitto på att det jag pysslat med senaste året varit rätt – att jag är på rätt spår och har en bra utgångspunkt.

Ifjol var ett litet mellanår för taidon eftersom inget internationellt mästerskap anordnades – EM och VM hålls vart fjärde år, men däremot blir årets säsong betydligt mer emfatisk.
   – Det kommer att bli en intensiv säsong med både tävlingar och läger. Under hösten har det inte varit så mycket gemensam aktivitet och nu blir det istället mycket resor och en hel del gemensam träning. Jag tror att det kommer att bli en bra uppladdning och förberedelse inför VM i augusti. Det finns många tillfällen att prövas och visa sin kaliber. Jag tror att med så många nya aspiranter så kan det också bli en oväntad säsong med nya taidokas som tar plats.

Elin, vad har du för målsättning med året?
   – Mitt mål är, och har sedan länge varit en VM-medalj i Helsinki. Något annat finns inte- Jag satsar på de ädlare valörerna!
   – Hokei är förstås min särskilda favoritgren. För att nå där så förväntar jag mig, nej jag vet att både min fysiska och tekniska nivå kommer att förbättras steg för steg. Exakt vad jag menar då det behåller jag för mig själv.(skratt)

För två år sedan vann du en första EM-medalj, hur bra är du idag kontra då? Och på vilket sätt tycker du själv att du har utvecklats som idrottare?
   – Tänk att det var två år sedan… Idag har jag en ännu större insikt i min egna fysiska kapacitet. Min fysiska form är på en klart högre nivå vilket ger mig helt andra förutsättningar att slipa på och klara av mer krävande teknik. Sedan förra mästerskapet har jag fått tampas med en skada vilket gjorde att jag inte alls kunde utöva min Taido. Det har prövat mig mentalt, och fått mig att tänka igenom vad jag verkligen vill.
   – Det som hände var att jag insåg att jag långt ifrån var redo att ge upp, Jag insåg hur mycket jag saknade taidon och hur mycket jag vill stå på pallen på det här VM:et
   – Det är jäkligt nyttigt att bli tvungen att backa tillbaka och börja om från noll ibland. Jag vill inte hamna där igen, det gör jag också allt för att se till att jag inte kommer att göra. Men jag önskar det inte ogjort. Man blir starkare och målen blir tydligare. Insikt!

Text: Jonathan Broberg