Allstyle – en ny tävlingsform var född

– Vid den tidpunkten var alla tävlingar stilbundna. Vår vision var att anordna en turnering där olika kampstilar kunde tävla mot varandra under gemensamma regler, säger Thabo till budokampsport.se.

17 april 2013  |  Tony Svensson

– Vid den tidpunkten var alla tävlingar stilbundna. Vår vision var att anordna en turnering där olika kampstilar kunde tävla mot varandra under gemensamma regler, säger Thabo till budokampsport.se.

En klassisk kampsportstävling fyller 20 år. En tävling där många av Sveriges bästa fighters genom tiderna gjort sin debut. Allstyle har närt ett brinnande kampsportsintresse och i förlängningen varit en bidragande faktor till våra internationella framgångar.

Mannen och grundaren bakom Allstyle-konceptet och dess regelsystem är kampsportsfantasten Thabo Motsieloa. Thabo hade en idé om att sammanföra olika kampsportstilar under samma regelverk för att ge kampsportsutövare fler matchtillfällen.

– Det fanns en lucka på marknaden, en pusselbit som saknades. Allstyle Open tog form. En innovativ idé som ansågs lite kontroversiell i en kampsportsvärld med rätt strikta traditioner, säger Thabo till budokampsport.se.

Med initiativtagarens entusiasm och envishet har tävlingen hängt kvar och blivit en självklar anhalt för kampsportare från olika stilar. Allstyle har varit ett forum där många av våra största kampsportsstjärnor deltagit, Jörgen Kruth, Paul Doumbia och Paolo Roberto för att nämna några.

Inför helgens jubileum har tävlingskonceptet utökats med en PRO-del. Ett steg för att utveckla evenemanget ytterligare samt ett komplement för att ge semiprofessionella utövare möjlighet till mer matchvana.

– Med 180 anmälda fighters till lördagens tävling är vi en av de största aktörerna. Vi tycker glappet mellan Allstyle Open och proffsgalorna är för stort och därför har vi, jag och min medproducent Eva, valt att utöka tävlingen med en PRO-del, säger Thabo.

Lördagens tävlingar kommer bara att kunna ses live, ett medvetet beslut från arrangörens sida.

– För att skapa en ultimat stämning både för publik och fighters har vi valt att inte ha tv- eller webbsändningar. Vi vill ha möjligheten att utforma ett fightcard anpassat till en livepublik utan att behöva kompromissa, säger Thabo till budokampsport.se.

Thabo ser fram emot helgens matcher och avslutar intervjun med att berätta om sitt starkaste minne från Allstyle.

– Mitt finaste minne är från matchen mellan Fredrik Wagner och en holländsk thaiboxare år 2000. Fredriks kontrollerade snurrsparkar och hook kicks fick holländaren att se ut som en nybörjare. Det är vackert att se sådana tekniker och det värmer naturligtvis lite extra när det är en fighter från egna klubben.

Text: Annie Bondefelt