“Totto” historisk – innehar flest SM-guld i följd i svensk historia

17 maj 2013  |  Tony Svensson

Kickboxaren Thomas ”Totto” Heiderup, 44, från Karlskrona vann i söndags sitt 24:e raka SM-guld. Heiderup har inte förlorat en match sedan 1993 och är med det unik i svensk idrott.
   – Jag har alltid tänkt att det måste finnas någon som är värre än mig själv. Det känns ruggigt overkligt, säger han till budokampsport.se.

När domaren i lördagens SM i kickboxning, light kontakt, lyfte Thomas ”Totto” Heiderups arm till väders förkunnade det karlskronitens 24:e raka SM-guld.

En bedrift som är unik inom svensk kampsport – och när Svenska Budo & Kampsportsförbundet sökt efter liknande prestationer inom svensk idrottshistoria har motsvarande bragd inte kunnat hittas. Varken via Riksidrottsmuseet eller RF.

Kickboxaren Thomas ”Totto” Heiderup, född 1969, skrev således i helgen ett stycke svensk idrottshistoria.
  – Det känns inte riktigt verkligt, det har ju liksom bara rullat på. Jag har ju själv tyckt att den största bedriften bara har varit att jag har kunnat ställa upp i 24 raka SM, år efter år. Att jag har fått vara skadefri, säger 44-åringen.

Siktar på ett 25:e raka
När ”Totto” får frågan om att reflektera över det faktum att han är unik i svensk idrott svarar han snabbt:
  – Jag har alltid tänkt att någon annan måste vara värre. Det har inte sjunkit in i mig att vara främst i historien. Det känns ruggigt overkligt.

Thomas ”Totto” Heiderupp inledde sin idrottsliga bana med karate. När han sedan började tävla i kickboxning tävlade han i karatedräkt.
  – De fyra första SM-gulden -93-96 hade jag på mig karatedräkt. Och när jag tävlade i fullkontakt (tre SM-guld) gjorde jag det i mitt danbälte. Det måste ha sett väldigt roligt ut, skrattar han.

Sedan har det bara flutit på. Och många är de som försökt besegra den omutlige Heiderup.
   – Det var ett tag då folk bytte viktklasser och sånt för att försöka vinna över mig. Martin Eisengarten (ett antal SM-guld i viktklassen ovanför) försökte bland andra, men jag lyckades vinna ändå.

Men faktum är att helgens finalmöte med unge lovande Karen Khachatryan var en svår nöt att knäcka för ”Totto”.
  – Han är enormt lovande och duktig. Jag visste faktiskt inte hur det skulle gå innan. Men jag kände någonstans att hade min svit brutits hade det varit ett fint tillfälle att förlora mot just Karen.

Thomas, hur länge orkar du hålla på?
   – Jag har sagt att jag gärna kör tills jag förlorar. Och då kommer jag inte vara sur, för förlusten kommer att komma. Men det hade varit häftigt med ett 25:e SM-guld…

Samtidigt som ”Totto” erövrade sitt SM-tecken klev hans dotter Annie fram och vann sitt allra första SM-guld, 17 år gammal…

Text: Jonathan Broberg

5
13
16