Kickboxningens ordförande Håkan Ozan om betydelsen av World Cup

Igår stod det klart att Sverige arrangerar World Cup i kickboxning. Uppsala blir värdstaden. Svenska Kickboxningsförbundets ordförande Håkan Ozan är närmast lyrisk över att mästerskapet hamnat i Sverige.
   – Något liknande har aldrig arrangerats i Skandinavium, säger han till budokampsport.
se.

26 juni 2013  |  Jonathan Broberg

Igår stod det klart att Sverige arrangerar World Cup i kickboxning. Uppsala blir värdstaden. Svenska Kickboxningsförbundets ordförande Håkan Ozan är närmast lyrisk över att mästerskapet hamnat i Sverige.
   – Något liknande har aldrig arrangerats i Skandinavium, säger han till budokampsport.
se.

Håkan, World Cup, hur stort är det i kickboxningsvärlden?
   – Mycket stort. Det är väldigt stora krav för att få arrangera en världscup, så Sverige får verkligen ett tillfälle att lyfta sig och förbättra sin internationella närvara i arrangörssammanhang. En världscup ligger precis under ett VM eller EM, så förhoppningen är att vi kan prestera väl och visa upp oss som arrangörsland och eventuellt få möjlighet att arrangera ett mästerskap senare. För fighters så är det oerhört meriterande för framtida promotion att kunna presentera en världscupsmedalj i sitt CV.

Varför har Sverige tilldelats mästerskapet?
   – Tack vare hårt arbete från förbundets sida gentemot WAKO. Något liknande har tidigare aldrig arrangerats i Skandinavien, så man var mycket vänligt inställda till detta engagemang från Sverige.

På vilket sätt kan detta få positiva konsekvenser för svensk kickboxning?
   – Förbundets förhoppningar är naturligtvis flera. Både att kickboxning får visa upp sig som internationell sport för den svenska publiken, att svenska utövare får ett tillfälle att visa upp sig för både den svenska och internationella publiken, samt att detta får ett genomslag för Sverige som värdnation för internationella tävlingar.

Hur resonerade ni när ni la mästerskapet i Uppsala?
   – Inledningsvis så krävs det ju en ansvarig arrangör med intresse och drivkraft, vilket det fanns i Uppsala genom Perry’s Gym. Att sedan Uppsala Kommun är mycket välvilligt inställda och positiva till att det förläggs internationella arrangemang – och då framför allt mästerskap – där, fällde det avgörande beslutet. Samtliga har varit mycket engagerade och samarbetsvilliga, vilket gör något som det här möjligt. Att arenan sedan ligger på behörigt avstånd från Sverige största flygplats underlättar ju naturligtvis också för tillresande både nationella och internationellt.

Hur känner du inför detta mästerskap?
   – Jag ser det som en stor möjlighet för svensk kickboxning att profilera sig både nationellt och internationellt. Vi har massor med duktiga fighters i Sverige som presterar oerhört väl på internationella mästerskap, men tyvärr så måste många ofta avstå att åka pga ekonomiska skäl. Genom att kunna förlägga något så stort och omfattande som en världscup i Sverige ger samtliga en möjlighet att kunna bevisa sig på den stora arenan och på hemmaplan. En enorm möjlighet för våra svenska fighters och oerhört glädjande för oss att kunna delta i att erbjuda denna möjlighet!

Text: Jonathan Broberg

2
8
10