Elina Nilsson – “Målet är att vinna guldet, alltid”

22 juli 2013  |  Tony Svensson

Elina Nilsson är en tjej med höga ambitioner, två träningspass om dagen sex dagar i veckan t.o.m. år 2015 är planen. Nyexaminerad och tillbakaflyttad till Göteborg laddar hon nu i Portugal inför veckans mästerskap där hennes mål är solklart – guld.

Ett par veckor kvar till EM, hur är känslan i kroppen för tillfället?

– Mycket bra! Jag har semester just nu och får därför tillräckligt med vila och återhämtning mellan träningspassen, Jag ligger i fas och allt känns bra.

Med vilket fokus åker du till EM?

– Med 100 % fokus, inspiration, målmedvetenhet och glädje. Inför IFMA turneringar vet man aldrig vad som väntar, jag tar en sak i taget, lägger mitt fokus på nästa steg och målet är att vinna guldet, alltid. 

Hur har träningsupplägget sett ut för din del?

– Jag har jobbat under större delen av mina förberedelser och har därför fått anpassa träningen men försökt få med alla delar ändå. Det har gått bra och jag är nöjd med min träningscamp som bestått av konditions-, explosivitet och styrketräning samt sparring och teknik.

Det har varit en del omställningar i ditt liv på senare tid, den största kanske att gått från studier till jobb och från Stockholm tillbaka till Göteborg? Hur ser du på det?

– Under mina år i Stockholm levde jag under knappa ekonomiska förhållanden, pendlade varje vecka till Göteborg, studerade heltid och jobbade halvtid, ibland heltid, samtidigt som jag jobbade hårt för att upprätthålla min träning och idrottskarriär. Det var ett högt pris att betala men jag gjorde det och det gick bra. Jag knep ytterligare ett VM-guld och lyckades bra med mina studier. Nu är jag i hamn på flera sätt, jag är hemma i Göteborg, är klar med studierna för tillfället och jobbar heltid med något som känns väldigt meningsfullt och stimulerande. Jag har Fighter Centre och min träning runt hörnet där min tränare August Wallén och klubbarna och medlemmarna på Gladius MMA och Fighter Muay Thai ger mig alla förutsättningar jag kan önska för att bli ännu bättre, utvecklas och inte minst att kunna satsa på idrotten.

Du har haft enorma framgångar de senaste åren och samlat medaljer på hög, mer eller mindre, vad betyder de medaljerna när du går in i EM-turneringen?

– Tidigare framgångar, och motgångar, är alltid värdefulla när man ställs inför nya utmaningar och målsättningar. Jag har samlat på mig rutin och erfarenhet som tillsammans med hårt jobb i träningslokalen ger mig förutsättningar att gå hela vägen till guldet. Av erfarenhet vet jag också att allt kan hända i turneringar och match och den ödmjukheten bär jag alltid med mig.

Slutligen, hur är formen inför mästerskapet?

– Formen är bra. Den här sommaren har jag förälskat mig i pilates- och säckträning och det har gett resultat i form av styrka, bålstabilitet, slagkraft och hårdhet. Jag har aldrig varit starkare och jag ser fram emot att åka på EM tillsammans med min klubbkamrat Jennifer Österlin, coacherna Jens Fredholm och August Wallén och landslaget med crew.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52