Lina Akhtar Länsberg – “Mitt mål är självklart guldet”

24 juli 2013  |  Tony Svensson

En av de utövare som kommer att delta på årets EM är den regerande världsmästarinna Lina Akhtar Länsberg. I mästerskapet kommer hon att representera Sverige i 63,5-kilosklassen och trots att hon bärgat hem många mästerskapsmedaljer redan är hon hungrig på fler.

Du har senaste tiden skiftat fokus från thaiboxning till MMA, vad är den största skillnaden i träningsuppläggen?

– Träningsuppläggen mellan thaiboxning och MMA skiljer sig inte åt så jättemycket. Min fysträning anpassas för MMA:n i första hand och då denna är så tung fungerar den liksom till allt. Annars är det ju självklart mycket teknikträning i MMA:n och mycket fokus på att hitta det lite annorlunda rörelsemönster som behovs. Jag känner att växlingen mellan thaiboxning och MMA faktiskt ger utvecklingskurvan i både sporterna en skjuts uppåt. Det är lite knep och knåp då och då men plötsligt lossnar saker man inte ens räknat med.

Med många SM, EM och VM-medaljer i bagaget finns motivationen fortfarande kvar när det gäller thaiboxningen?

– Motivationen… Ja, mitt största problem är väl at motivationen liksom aldrig tar slut! Vad ska jag göra när jag är 60 år liksom?

Hur länge inför ett mästerskap förbereder du dig?

– Ett mästerskap innebär (om man inte åker ut första matchen vill säga) att man går många matcher. Kroppen ska hålla så bra som möjligt och man får anpassa sin fighting så bra det går till det. Det kräver också vissa förberedelser vad gäller sparring. Det är stor skillnad på olika länders stil och man blir lätt förvånad och gör en dålig match för att någon fightas på ett sätt som man inte är beredd på. Största skillnaden är dock att ett mästerskap kräver invägning på startdagen samt varje dag man fightas. Dessutom tävlar man samma dag som man har vägt in. Det innebär att jag måste ligga lägre i vikt än jag behöver om jag fightas som proffs. Det går helt enkelt inte att vätskebanta på samma sätt. Vikten var lite kämpig till invägning ett, men i skrivande stund ligger jag 2,5 kg över utan match i morgon. Jag ligger alltså bra till och det är inget som helst problem.

Hur har din uppladdning sett ut? Vad betyder sparringen med Johanna Rydberg och Madde Vall för din formtoppning?

– Sparring med Johanna och Madde med flera är oerhört viktig. Både för att de är goda vänner till mig och det ger mig en känsla av att vara på väg åt rätt håll när jag tränar tillsammans med dem. De är ju dessutom både tuffa och duktiga och man får träna på att just ställa om och köra på lite olika sätt. Även Miriam Ekvall, Sanja Trbojevic, Mikaela Melante och alla tjejerna på Höllvikens boxningsklubb är både bra och viktig sparring för mig. Och alla killar, inklusive Martin ska vi absolut inte glömma.

Är det någon du nu på förhand ser som en svår motståndare och spännande utmaning?

– Hela min sida av trädet består av tjejer jag aldrig tidigare mött. Jag har alltså ingen aning om vad jag ska vänta mig. Ryskan jag slog ut ur VM förra året finns med på andra sidan. Hon är oerhört duktig, snabb, teknisk och med ett svårt rörelsemönster. Matchen mot henne under VM vann jag för att jag gav henne flertalet räkningar med slag och knä mot kroppen.

Vad är din målsättning under mästerskapet?

– Mitt mål är självklart guldet men också att plocka guldet med rätt känsla i kroppen och rätt flyt under matcherna.

Om vi tittar lite framåt, kommer du att fortsätta tävla i thaiboxning eller successivt satsa på MMA?

– Framtiden… Ja jag tror att jag kommer lägga mest tid på MMA:n, både för att det är det som är svårast för mig och för att det verkar vara där matcherna erbjuds. Men, roliga, betydelsefulla och utmanande matcher i thai och jag tar dem självklart!

 

Text: Annie Bondefelt

5
13
16