Nu satsar Hamza Bougmza helhjärtat på thaiboxningen

Hamza Bougmza är en ung kille som har gjort en raketkarriär i kampsportsvärlden. En fotbollslirare som bestämde sig för att testa på thaiboxning som komplement men som tog VM-brons första gången han deltiog i ett större mästerskap. Nu satsar han helhjärtat på thaiboxningen och är i Lissabon för att ta medalj.

24 juli 2013  |  Tony Svensson

Hamza Bougmza är en ung kille som har gjort en raketkarriär i kampsportsvärlden. En fotbollslirare som bestämde sig för att testa på thaiboxning som komplement men som tog VM-brons första gången han deltiog i ett större mästerskap. Nu satsar han helhjärtat på thaiboxningen och är i Lissabon för att ta medalj.

Berätta lite om hur det kom sig att du började med kampsport?

Jag är en fotbollspelare i grunden, jag var bra tekniskt och gjorde en hel del mål som anfallare. Men backarna var oftast större och starkare än mig så jag tänkte att jag börjar med kampsport för att bli starkare ute på fotbollsplanen. Eftersom min idol är Badr Hari så blev jag sugen på att träna thaiboxning. Sen så syntes det snabbt att det var något för mig, jag utvecklades fort och det gick riktigt bra. Till slut kom det till en punkt där jag fick välja mellan fotboll och thaiboxning och då blev det förstås thaiboxning eftersom jag kom 2:a i SM och 3:a i VM första året.

På vilket sätt förbereder du dig inför en match? Hinner du med något annat en träning när den intensifieras inför ett mästerskap?

Jag tränar två pass om dagen, på dagen kör mycket kondition och styrka i gymmet och ibland lite thaiboxing. På kvällarna är det bara thaiboxning, det blir mycket mits, sparring och clinch och sen lägger jag på lite fys på slutet. Inför utländska matcher fokuserar jag mycket på knän och armbågar som är tillåtet då.
De finns alltid tid över till att vara med vänner, familj, plugga lite på distans sen och jobba några timmar, säger Hamza till budokampsport.se och skrattar.

Vad är din målsättning på EM?

Mitt mål, inte bara under mästerskap utan överhuvudtaget, är att vinna! Jag tycker inte man ska gå upp i ringen om man ska stå och tänka ”han kanske är bra eller slår hårt eller ser bra ut…”. Då ska man inte ens gå upp i ringen. Jag har alltid haft bra självförtroende och jag vet att jag är där för att vinna. Jag gör allt för att vinna, om jag har en dålig dag och jag förlorar ska jag gå ut från ringen som en vinnare genom att jag har lärt mig av mina fel och sedan kan komma tillbaka tio gånger starkare. Och vinna matchen.

Är det någon som du ser som en extra svår motståndare?

Ryssen som vann förra året är vass men han har inte mött mig än, jag kommer vara hans värsta mardröm.

Hur skulle du själv beskriva din fightingstil?

Jag är lång och smal och ser mig själv som en teknisk och smart fighter. Jag har bra sparkar, snabb boxning, känner mig säker i clinchen och är rolig o kolla på.

Slutligen, finns det något under en match som får dig att tagga till lite extra?

De två sakerna som får igång mig lite extra under en match är när jag matchar under press eller när folk kommer och hejar!

 

Text: Annie Bondefelt

0
0
0