Nordstrand i en speciell comeback


På lördag är det dags för en efterlängtad och uppmärksammad kampsportsgala på Stockholms Stadion. Galan kallas fightnight08 där forne världsmästaren Rickard Nordstrand ska göra comeback i ringen – för ett syfte att försöka hjälpa föräldralösa barn i Sydafrika.
   – Om jag kan fightas i nio minuter och genom det kanske rädda något liv, det känns för mig helt rätt, säger Nordstrand till budokampsport.se.

15 augusti 2013  |  Jonathan Broberg


På lördag är det dags för en efterlängtad och uppmärksammad kampsportsgala på Stockholms Stadion. Galan kallas fightnight08 där forne världsmästaren Rickard Nordstrand ska göra comeback i ringen – för ett syfte att försöka hjälpa föräldralösa barn i Sydafrika.
   – Om jag kan fightas i nio minuter och genom det kanske rädda något liv, det känns för mig helt rätt, säger Nordstrand till budokampsport.se.

Kampsportshösten startar upp i gammal klassisk svensk idrottsmiljö. På lördag står Stockholms stadion, den gamla Olympiaarenan från 1912, som arena för även kampsport.

Många stora idrottare har genom åren svarat för historiska idrottsögonblick på Stadion. En av svensk kampsports största genom tiderna, Rickard Nordstrand, kommer på lördag att få möjlighet att göra den skaran idrottare sällskap.

Kampsportsgalan på lördag, kallad fightnight08, är emellertid en grogrund för något större syfte än just enbart det idrottsliga.
   – Tommy Jacobsson och Leif Grankvist vill starta upp ett barnhem i Sydafrika för föräldralösa barn mellan 5 och 15 år. Överskottet från den här galan ska gå direkt till det barnhemmet och man hoppas få in ungefär 300 barn. För mig känns det ärofyllt att kunna göra en comeback för det ändamålet, menar Nordstrand.

“Går in för att vinna”
Det var tre år sedan Rickard Nordstrand tog farväl av kampsporten ur ett tävlingsperspektiv. Nästan samtidigt tackade även Jörgen Kruth för sig – och många förmodade en svår och tuff generationsväxling för svensk kampsport.
   – Det vi gjorde jag, Jörgen, Larry Lindwall och Martin Holm var ju något unikt. Det är väl först så här i efterhand som man riktigt kunnat förstå att vi faktiskt satte svensk kampsport på världskartan. Det var en fantastisk resa.
   – Jag kan säga att inför den här matchen på lördag har jag sparrats med några av de främsta i Sverige idag, Sanny Dahlbeck och Sadibou Sy, och jävlar vad de är grymma. De kommer att bli hur bra som helst.

Inför comebacken har Nordstrand nu tränat hårt i nio veckor. Fast även om formen är god är det ändå kanske inte riktigt som förr.
   – Nej, det blir ju aldrig var det var. Det är bara att inse. Jag menar, jag har varit ifrån tävlandet i tre år och det är klart att nio veckor inte kan ersätta tre år. Men det är nyttigt på sitt sätt också, jag har fått lära mig att inse att jag har gjort mitt yttersta efter de förutsättningar som finns nu.

För motståndet står Sem Braan. En 33-årig holländare som gått 65 matcher och vunnit 47 av dem.
   – Jag har kollat lite på honom och som alla holländare vill ha gärna in med slag och sparkar och är ettrigt på hela tiden. Jag har väl tänkt att vänta lite, stå kvar och sedan attackera. Men vi får se. Det är en speciell match. Självklart går jag in för att vinna, men skulle det bli förlust är det inte hela världen. Jag siktar på tre bra ronder, även om tidiga avslut alltid är sköna.

Anledningen till comebacken 
Att Nordstrand gör comeback är så klart en stor händelse i svensk kampsport och reaktionerna har varit därefter.
   – Det är många som varit väldigt positiva och tyckt att det ska bli kul. Jag har alltid försökt vara underhållande i min stil och hoppas kunna bjuda tillbaka lite igen på lördag. Men många har också sagt att jag inte har något att bevisa, och det värmer. Och som jag sade, jag vill vinna och jag vill hemskt gärna göra det för den här goda saken. Det hade varit urhäftigt om min match gjorde så att några barn i Sydafrika får möjlighet att lära sig läsa och skriva. Det är anledningen till min comeback. Det är absolut ingen 40-årskris. (skratt)

På lördag på Stadion vet vi hur comebacken blev. Det vi redan kan konstatera är att ytterligare en mästare kommer att skriva in sig i arenans långa idrottsliga historia. Bara en sådan sak.

Text och foto: Jonathan Broberg

0
0
0