Aikido intog Kungsträdgården


Under en veckas tid tre timmar om dagen hade flera aikidoklubbar i Stockholm sammanfogat sig och deltog därigenom under We are Sthlm-festivalen. Budokampsport.se var på plats för att spana in evenemanget
.

19 augusti 2013  |  Jonathan Broberg


Under en veckas tid tre timmar om dagen hade flera aikidoklubbar i Stockholm sammanfogat sig och deltog därigenom under We are Sthlm-festivalen. Budokampsport.se var på plats för att spana in evenemanget
.

Augustivindarna hade börjat tillta. Det som för bara ett ögonblick sedan var Medelhavsvarmt påminner istället allt mer om det som komma skall – hösten.

Men då och då tittar ändå solen fram och när den väl gör så är det varmt, väldigt varmt i Kungsträdgården.

Det vimlar av ungdomar. De allra flesta är besökare av den festival som förr kallades Ung08, men som till i år bytt namn till We are Sthlm. Runtomkring finns det olika aktiviteter för ungdomarna att sysselsätta sig med – allt från att spela handboll, prova på base ball, klätterväggar och dj-skolor.

Mitt i allt detta finns också utrymme för aikido. Och det är förbluffande många som är intresserade av den anrika japanska budosporten. Många ögon iakttar med förtjusning det som dels visas upp på mattan och dels de som vågar sig på att testa.

Aikidons dragningskraft börjar så smått att öka. Alltfler ungdomar tycks känna till vad aikido är. Under festivalen passade budokampsport.se på att tillfråga ett gäng ungdomar om de kände till aikido. De flesta svarade ja, och de allra flesta visste också att det var en japansk budoart utan tävling. 

På plats i Kungsträdgården möter vi också Anna Stensland Spangford från Järfälla Aikidoklubb som är den som ligger bakom aikidons synlighet på festivalen. Hon berättar att detta kan vara en start på en årligen återkommande aktivitet. Hon hoppas vidare att på sikt att aikidon fortsätter att synas bland folkmassor.

I snitt trodde sig arrangörerna från aikidon komma i direkt kontakt med närmare 100 ungdomar om dagen.

Text och foto: Jonathan Broberg

51
43
52