Legendens mästerliga comeback


I lördags var det kampsportsgala på Stockholms Stadion där bland andra Sanny Dahlbeck och comebackande Rickard Nordstrand bjöd på stor show. 

19 augusti 2013  |  Jonathan Broberg


I lördags var det kampsportsgala på Stockholms Stadion där bland andra Sanny Dahlbeck och comebackande Rickard Nordstrand bjöd på stor show. 

Det var en minst sagt omvälvande kväll på Stockholms Stadion under lördagen. En av svensk kampsports genom tiderna störste var tillbaka. Rickard Nordstrands bejublade återtåg, där inmarschen ackompanjerades av ”We are the world” var förstås höjdpunkten.

Men innan den matchen hann Stadionpubliken njuta av bland andra uppstickaren Kim Falk, som i en furiös offensiv något oväntat fick meriterade Malik Bah på fall i den andra ronden. 

Djurgården Fotbolls förre ordförande Tommy Jacobsson gick också match. Och även om Jacobsson inte är någon bländande tekniker visade han otrolig kämpaglöd och stod pall alla tre ronderna mot lurige thailändaren Lex K. Kanske var det just kampen för något större, galan på Stadion ska ligga till grund för ett öppnande av ett barnhem för föräldralösa barn i Sydafrika, som gjorde att Jacobsson mäktade med att stå pall matchtiden ut.

Bougamza vann – Dahlbeck föll
När mörkret smög sig på kom också intensiteten igång. Det började någonstans med Rebekka Nybergs match mot rutinerade Fatima Pinto. Pinto, som egentligen skulle ha mött Sofia Olofsson, såg väldigt distraherad ut av den långa och kloka Nybergs smarta stil.

Nu blev det ändå poängförlust, men Nyberg blir antagligen någon att räkna med i framtiden. Strax därpå klev talangen Hamza Bougamza upp i ringen mot thailändaren Mungkornpet. Det syntes tidigt att Bougamza ville störa thailändaren med snabba och långa tekniker och redan i första ronden träffades Mungkornpet av en hård lowkick och såg efter den ut att ha märkbart ont matchen igenom. Det blev en rätt komfortabel, men väldigt meriterande seger för Hamza.

Och seger, en imponerande sådan, blev det också för tekniska Ricardo Gonzalez som via en tuff och tät defensiv samt en precis offensiv fällde rutinerade Jomhod. Gonzalez visade klass och just där och då kändes segern aldrig riktigt hotad på något sätt.

När Sanny Dahlbeck sedan äntrade ringen i haussade mötet med tysken Sebastian Mendez var stämningen på topp. Matchen var jämn och böljade fram och tillbaka och utkristalliserade sig till en verklig batalj, där publiken bjöds på det mesta som går att bli bjudna på inom kampsporten. Dahlbeck hade ett litet övertag inför sista ronden, men när Mendez träffade rätt i sin forcering på slutet vände tysken matchen och vann med 2-1. Han behåller därmed titelbältet i Supremacy.

Nordstrand sänkte Braan i andra ronden
I kvällens sista framträdande regisserades en match som inte Martin Scorcese hade kunnat få till bättre. En på förhand avslappnad och leendes Rickard Nordstrand vandrade in till tonerna av ”We are the world” och såg i första ronden mot Sem Braan lite ringrostig ut.

Men tätheten, hjärtat och framförallt kraften i både slag- och sparkteknikerna fanns kvar. Det var inte tal om att comebacka lugnt, även om det var i välgörande syfte. I den andra ronden kom avgörandet, på ett så typiskt Rickard Nordstrand-vis. Ett par snabba tekniker luckrade upp det holländska försvaret, Nordstrand fick in efterföljande höger och Braan föll tungt till marken. En mästare var tillbaka på ett mästerligt vis.

Det var ett avslut på en enastående Stadionkväll, fler lär det bli, som det kommer att pratas om en hel del framöver. Kampsportslegenden Nordstrand skrev in sig i Stadionhistorien, tillsammans med alla andra legendariska idrottsögonblick.

Text och foto: Jonathan Broberg

0
0
0