Stefan Stenudd om den uppkomna debatten och det faktum att World Combat Games i St Petersburg närmar sig: ”Sådana idrottsledare förlorar perspektiven”

20 augusti 2013  |  Tony Svensson

En debatt inom svensk idrott har blossat upp. Efter att Emma Green Tregaro målat sina naglar i regnbågsfärger har Svenska Friidrottsförbundets ordförande kritiserat handlingen och nu har även SOK menat på att liknande gester under vinter-OS kan leda till att idrottare skickas hem.
   – Man blir ju oroad. Idrotten kan inte undantas från de mänskliga rättigheterna, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se.

Det var under VM i friidrott som höjdhopparen Emma Green Tregaro öppet visade sitt missnöje med den ryska lagstiftningen – och målade sina naglar i regnbågens färger.

För det blev Green Tregaro starkt kritiserad av Friidrottsförbundets ordförande. Idag menade även SOK att liknande aktioner av idrottare under vinter-OS kan bli grund för att idrottare skickas hem. Något som Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande är bestört över.
   – Mitt intryck är att sådana idrottsledare förlorar perspektiven. Idrotten kan inte undantas från de mänskliga rättigheterna. Det är beklämmande att man verkar ha glömt det.

Om lite drygt en månad hålls kampsportens största gemensamma satsning, World Combat Games (som liknas vid ett kampsportens OS) i just Ryssland. Och Stefan Stenudd menar att Svenska Budo & Kampsportsförbundet inte skulle kritisera någon idrottare för en liknande aktion som Green Tregaros.
   – Det skulle aldrig falla mig in att kritisera en idrottare som använder sig av sina mänskliga rättigheter och dit hör åsikts- och yttrandefriheten. Samtidigt skulle jag heller aldrig knuffa på idrottarna för att ta ställning, för det vore precis lika fel av mig. Det är ett individuellt val.

Fast något tal om en svensk kampsportsbojkott av Combat Games på grund av den ryska lagstiftningen är inte aktuell.
   – Nej, det är inget vårt förbund avser i dagsläget. Jag har tagit del av hur den ryska hbtq-rörelsen ser på vinter-OS och det förefaller som att de själva inte vill se någon bojkott – och då förutsätter jag att de tycker detsamma om medverkande i Combat Games. Däremot om våra idrottare själva skulle vilja avstå från tävling kommer vi heller inte att tvinga dem att ställa upp, så klart.

Stefan, vad tycker du om den uppkomna debatten?
   – Debatt är alltid välgörande och är själva grundprincipen i ett demokratiskt samhälle, det är när man inte diskuterar saker och ting som det verkligen kan bli farligt.

Kan du förstå hur friidrotten resonerade kring Green Tregaro?
   – Som jag sade tidigare, idrotten kan inte undantas från att respektera åsikts- och yttrandefrihet. Det är beklämmande att man verkar åsidosätta de mänskliga rättigheterna, helt enkelt.

Vad anser du om den ryska lagstiftningen?
   – Jag kan bara svara vad jag personligen anser och det är att det är skrämmande, som jag har förstått det, att man utsätter en grupp människor för ett sådant förtryck, men också att lagarna verkar vara så konstruerade att de förbjuder en debatt om dem.

World Combat Games anordnas i S:t Petersburg den 18-26 oktober. Svenska Budo & Kampsportsförbundet har sju idrotter som kommer att delta: aikido, ju jutsu, kendo, kickboxning, thaiboxning, submission wrestling och wushu.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52