Therese Gunnarsson med lite andra perspektiv inför VM


Det är knappa månaden kvar till VM i kickboxning och för Therese Gunnarsson börjar den sedvanliga uppladdningen. Men det är en annan Therese Gunnarsson som är tillbaka i landslaget.

   – Jag har nog fått en lite annan syn på kickboxning efter framgångarna, säger hon till budokampsport.se.

5 september 2013  |  Jonathan Broberg


Det är knappa månaden kvar till VM i kickboxning och för Therese Gunnarsson börjar den sedvanliga uppladdningen. Men det är en annan Therese Gunnarsson som är tillbaka i landslaget.

   – Jag har nog fått en lite annan syn på kickboxning efter framgångarna, säger hon till budokampsport.se.

Therese Gunnarssons tre senaste år har varit minst sagt konstrastfyllda.. Hon har varit skadad och nere till att bli bäst i världen. Men ännu finns det outforskade destinationer kvar på Gunnarssons kampsportsresa.

2010. Ett år då Therese Gunnarsson satsade högt. Hon hade just vunnit ett VM-silver 2009 och började så smått förstå sin egna kapacitet. Det här var året då hon verkligen skulle slå igenom.

Sedan kom ett armbrott. Och ytterligare ett. Motgångarna var smärtsamma att uppleva, men hennes enträgna mål om att bli bäst i världen skulle trots allt ändå bli realitet. Och dubbelt upp, nästan.

“Klart jag har njutit”
2011 var hon tillbaka i landslaget och lyckades mirakulöst med att vinna ett amatör-VM-guld . Detta efter en otrolig knock i sista ronden av VM-finalen, som hon var på väg att förlora på poäng.  

Ifjol tackade Gunnarsson nej till landslaget. Många lyfte på ögonbrynen, men sedan kom bomben – Therese hade fått en match i Wako Pro, på hemmaplan i Helsingborg. Där blev det också seger och Gunnarsson är därmed en av Sveriges mest meriterade kickboxare i historien.
   – Hehe, det låter ju det. Men det är viktigt att fortsätta behålla fokus och inte luta sig för mycket tillbaka. Klart att jag har njutit, men nu är det ett nytt VM med nya förutsättningar.

Men Gunnarsson erkänner att både framgångarna och motgångarna på senare år har fått henne att tänka lite annorlunda.
   – Ja, kanske. Jag känner kanske att jag inte behöver bevisa så mycket med min kickboxning längre. Förut var mitt fokus så hårt inställt på att bli bäst i världen. När jag nådde det målet har jag istället börjat finslipa tekniker och min fysik. Men mer för mig själv. 

Kan det bli en mättnad rent av?
   – Ja, i kickboxning har det nog blivit det. Jag känner nog att det här blir mitt sista VM i kickboxning. Åtminstone som jag ser det nu. 

Men hur fungerar de känslorna när det nu stundar ett VM?
   – Jag vill fortfarande vinna ett VM-guld. Självklart. Annars hade jag inte tackat ja. Det skulle vara jävligt häftigt att försvara guldet från 2011 också. 

Therese Gunnarsson är också tillbaka i landslaget, ett landslag som hon inte varit med under nästan två år. Men det är inga problem att komma in i laget.
   – Det är ett skönt gäng. Vi har ett bra landslag och det är kul att vara tillbaka. Det ska också bli kul att åka till Brasilien och se det.

Längre fram, förbi VM, har Gunnarsson först en thaiboxningsmatch i november mot Sofia Olofsson och därefter är det sikte på ännu ett SM i thaiboxning. 
   – Det stämmer. Jag siktar också mycket mot boxning, men framförallt ligger mitt mål nu i att bli bäst i världen i thaiboxning. Och så klart, försvara kickboxningsguldet.

Text: Jonathan Broberg

0
0
0