Lovande kickboxningstjejer redo för VM


I ett Stockholm som på bara ett par dagar gått från sommarvärme till närmast vinterkyla laddar två tjejer för sitt livs kommande största kampsportsäventyr. För även om snåla vindar med isande kyla svept in över den svenska huvudstaden, är det bara några få dagar kvar till kickboxningslandslaget åker till värmen och Sao Paolo. Budokampsport.se mötte de båda unga landslagstjejerna Zina Djelassi och Camila Rivarola i deras klubbs lokaler i Stockholms innerstad.

27 september 2013  |  Jonathan Broberg


I ett Stockholm som på bara ett par dagar gått från sommarvärme till närmast vinterkyla laddar två tjejer för sitt livs kommande största kampsportsäventyr. För även om snåla vindar med isande kyla svept in över den svenska huvudstaden, är det bara några få dagar kvar till kickboxningslandslaget åker till värmen och Sao Paolo. Budokampsport.se mötte de båda unga landslagstjejerna Zina Djelassi och Camila Rivarola i deras klubbs lokaler i Stockholms innerstad.

Det är kampsportens andravåg som sköljer in över land. Vågen efter Alexander Gustafssons bragdmatch i Toronto tar med sig många torra sandkorn i eftersuget.

Hösten är kampsportens stora tid, de stora mästerskapens tid. Emellan UFC-titelmatchen och det stundande Combat Games är det också VM i kickboxning i Brasilien. Sverige skickar en meriterad trupp. Men ändå finns det plats för återväxt.

Och det är behövligt. I synnerhet då världsmästarinnan Therese Gunnarsson flaggat för att detta VM blir hennes sista kickboxningsmästerskap.

“Det har gått ganska snabbt”
Zina Djelassi och Camila Rivarola tillhör båda Stockholms Kickboxningsklubb. I den branta trappan ned mot träningsmattorna möts man av en stark luktande doft, en doft av svett, linement – och förväntan.

Djelassi är nyss fyllda 21 år, men det känns som hon har varit med länge nu. Men faktum är att Djelassi endast gör sitt andra VM.
   – Jag ser jättemycket fram emot det här mästerskapet. Jag känner mig bättre förberedd och i bättre form än förr, konstaterar hon.

För Camila Rivarola är det första gången med landslagsdressen på överhuvudtaget. Det är så pass att 24-åringen endast är inne på hennes fjärde kickboxarår. 
   – Det har gått ganska snabbt, ja. Jag har precis landat med tanken att representera Sverige i ett VM. Det känns så klart stort.

De båda klubbkompisarna har sparrat mycket inför VM tillsammans och de erkänner att det är en stor trygghet att ha varandra i denna satsning.
   – Ja, det har verkligen varit kul att ha med Camila. Hon är bra, har bra psyke och fin stil, som jag tror kommer att passa i VM. Hon är bra på att plocka poäng. Sedan är hon en härlig personlighet och är alltid på bra humör, säger Djelassi.

“Ändrat min stil lite”
Camila vidhåller också att det har varit skönt att ha med klubbkompisen Zina, men även den tredje uttagna från Stockholms Kickboxningsklubb Farzad Rangrazian.
   – En stor trygghet. Jag är inte så nervös i förhållande till hur stort detta är. Jag känner mig relativt lugn. Mycket beror det på att jag har haft Zina och Farzad med mig. 

För ett par månader sedan bröt emellertid Camila armen och VM-starten såg inte alls lika ljus ut. Men hon har rehabat på bästa sätt och känner sig, aningen anmärkningsvärt kan tyckas, ännu starkare nu än innan armbrottet.
   – Jag har haft en månad utan träning alls och det har gjort mig gott. Jag har kunnat fokusera och få tillbaka det där stora suget. Men det är också viktigt att påpeka att jag har haft bra stöttning också, både hemifrån och från klubben.

Även för Zina har uppladdningen krävt en lite annorlunda struktur. Hon ska nämligen tävla i det för henne mer ovana low kick.
   – Jag varit tvungen att ändra min stil lite, försökt bli betydligt lättare på fötterna. Det känns ju lite speciellt, men det ska bli roligt att testa på något nytt.

Camila fyller i:
   – Zina ser otroligt stark ut och hon är snabb för sin storlek. Jag tycker hon har bra tajming och är kraftfull. Hon har en internationellt gångbar stil, skulle jag säga.

Ska bli nöjd med framförallt prestationen
Det är ett lugn som överhuvudtaget utstrålas från båda de relativt färska landslagstjejerna. Och även om de själva har höga förväntningar, märks det tydligt att de har haft en bra VM-uppladdning.
   – Målsättningen, säger Camila och tänker…
   – Är att klara vikten, fyller Djelassi skämtsamt i. (skratt)
   – Nej, ska jag vara helt ärlig åker jag ju för att vinna guldet, fortsätter Zina. Det går inte att åka iväg och inte tro att man ska vinna sina matcher.
 
Något Rivarola helt håller med om.
   – Även om det är första VM:et för mig, även om jag är landslagsdebutant känner jag själv att jag måste tro att jag kan vinna detta. Det är helt och hållet det jag siktar på. Men sedan finns det säkert andra faktorer som jag också skulle bli nöjd med. Det viktiga är att känna att man gjort en prestation som jag kan vara nöjd med.

På tisdag i nästa vecka går den första svensken in i VM-ringen, då vet vi hur det kommer att gå för Zina Djelassi och Camila Rivarola. Fram till dess lär Stockholm hunnit med att bli än kallare, än höstmörkare. Men det kommer knappast bekomma kickboxningslandslaget.

Text och foto: Jonathan Broberg

5
13
16