Sadibou Sy inför MMA-debuten: “Alex har öppnat många kampsportsdörrar”

17 oktober 2013  |  Tony Svensson


I ett allt gråare och höstruggigt Stockholm skiner ändå Sadibou Sy mer än en junisol. Han har lämnat en tung period bakom sig och runt hörnet ligger hans debut inom MMA. Det är inte undra på att han är ett enda stort leende.
   – Det är bara så jäkla kul. Nu vill jag bara in i buren och köra, säger han till budokampsport.se.

Sadibou Sy lämnar alltså tryggheten som en stor stjärna inom stående kampsport och beger sig ut på nytt farvatten.

Det i tidender då det svenska kampsportstidvattnet vänt. Det är inte längre lika indignerande och spetsfundigt att vara svensk kampsportare. Sadibou Sy är en av de som varit en stor anledning till det svenska genomslaget.

Men han är inte den som i onödan, ja knappt alls, tar åt sig ära. Han lyfter istället fram det jobb förbund, förening, ledare har uträttat. Det är lite så han är.
   – Jag vet vad jag har gjort och behöver inte få det påpekat, men det är klart att klimatet i Sverige har blivit bättre på senare år. Vi har mycket Alexander Gustafsson att tacka. Hans karriär är ju fantastisk och visar oss andra kampsportare att det går att ta sig fram. Han har öppnat många dörrar.

Och även om det nu är en debut som han i första hand ska klara av är siktet inställt på UFC.
   – Jag skulle ljuga om jag inte vill dit. Och det är klart att jag kan se mig där, men man måste ta en sak i taget. Nu har jag min MMA-debut, jag ska möta en motståndare som verkligen vill gå in och köra, som är offensiv precis som mig. Jag kan bara ha tankar på matchen.

Hur har du förberett dig?
   – Det har varit många hårda träningar. Jag har tagit mig tid att försöka studera in mig på MMA och vad det verkligen handlar om. Även om jag ska behålla mina styrkor har jag lärt mig nya tekniker varje dag.

Vad har varit svårast att lära sig?
   – Det måste vara att följa upp en bra träff. När man fått in en bra träff som golvat en motståndare i stående i thaiboxningen har ju domaren brutit och sedan kanske matchen börjar om. Här gäller det att kunna inse att jag måste in och ta för mig även då. Men jag har väldigt mycket att förbättra inom MMA, det är viktigt att vara ödmjuk inför det.

Sadibou berättar vidare att han inte är bunden till någon organisation ännu och att han inte heller släppt den stående fightingen.
   – Nej, får jag en bra match stående kommer jag absolut att tänka till. Men som det känns nu är det ändå MMA jag vill lära mig och som mitt fokus kommer ligga på.

Egentligen var det tänkt att han skulle ha börjat med MMA mycket tidigare, och även inför lördagens premiär var det länge osäkert. Han hade fått en förfrågan om Combat Games, men då hade han redan tackat ja till lördagens match.
   – Det är viktigt att stå för sina beslut och vara lojal. Visst, det hade varit kul att vara med på Combat Games, men jag kan inte tänka på det heller. Jag älskar MMA-träningen och det känns fantastiskt kul att få köra igång den här satsningen på allvar. Jag tror alla som ser galan kommer upptäcka hur kul jag tycker att det är.

Text och foto: Jonathan Broberg

51
43
52