Ulf Evenås – en av tre shihan uttagna till World Combat Games


Svensk aikido sätter sig återigen på världskartan i och med World Combat Games i S:t Petersburg. Tre svenskar har blivit uttagna till uppvisningarna – och dessutom är Ulf Evenås från Göteborg uttagen som en av tre shihan.

   – Det är en oerhört stor ära, säger han till budokampsport.se.

18 oktober 2013  |  Jonathan Broberg


Svensk aikido sätter sig återigen på världskartan i och med World Combat Games i S:t Petersburg. Tre svenskar har blivit uttagna till uppvisningarna – och dessutom är Ulf Evenås från Göteborg uttagen som en av tre shihan.

   – Det är en oerhört stor ära, säger han till budokampsport.se.

Idag inleds World Combat Games i S:t Petersburg. Spelen inleds med invigningen och sedan startar det hela upp med tävlingar i Sumobrottning och Sambo.

På måndag och tisdag kliver aikido in i handlingen på allvar, som spelens enda idrott utan tävlingsregler. Sverige har fått fyra aikidoidrottare uttagna, en av dessa är Ulf Evenås som i egenskap som en av tre shihan kommer att hålla en uppvisning.
   – I det officiella mediamaterialet om aikido vid World Combat Games sägs ”In addition to the national teams, there are demonstrations by expert level aikido instructors. They will also coach all the participants in classes held to prepare them for the demonstrations.” Dessa är tre shihan – där Hombu Dojo representeras av Miyamoto sensei, och International Aikido Federation av Tissier sensei och mig. Att bli uttagen som en av dessa tre shihan är en oerhört stor ära.

Ulfs deltagande under spelen är uppdelade i två större aktiviteter, den ena är således uppvisningen. Den andra är undervisning.
   – Jag kommer att visa bukiwaza (ken och jo), tachidori och jodori (försvar mot ken och jo), taijutsu (obeväpnade tekniker) – kihon, ki no nagare, samt kokyunage. Jag har med två uke, Fredrik Snell från Karlstad och Domas Jablonskis från Litauen. Jag har förberett uppvisningen individuellt med dem, men vi har också tränat tillsammans alla tre.
   – Den andra delen är undervisning, som kommer att delas av Waka sensei, Miyamoto sensei, Tissier sensei och mig själv. Jag kommer att undervisa grunder, kihon, och ki no nagare.

“Hög kompetens”
Förutom de tre shihan kommer totalt ett hundratal aikidoka från 32 länder att göra uppvisningar. Av dessa kommer tre från Sverige: Anna Wilder Hjerppe, Ulf Hjerppe, samt Sten Frödin. På frågan om hur Sverige står sig i den internationella konkurrensen svarar Ulf:
   – Vi har en hög kompetens och ett väldigt gott rykte. Sverige är således väl representerat på World Combat Games och förhoppningsvis ger detta lite publicitet i media för svensk aikido. Förutom oss som är på mattan, är SB&K:s ordförande Stefan Stenudd pressansvarig för IAF. Så väl representerat är nog inget annat land. Lägg därtill att vi i Sverige har fem shihan som är internationellt kända, så tror jag att detta speglar nivån på svensk aikido.

Att Combat Games hålls i just S:t petersburg finner Ulf också väldigt intressant.
   – För min personliga del är det extra trevligt att Combat Games sker i Sankt Petersburg. Det är 20 år sedan jag första gången kom dit för att undervisa. Då var det en liten klubb som bjöd in mig, men den har utvecklats till en grupp på 50 dojo, med 3.300 aktiva medlemmar. Jag reser fortfarande till Ryssland flera gånger om året och minst en gång årligen just till Sankt Petersburg.

På måndag och tisdag är det alltså dags för aikido på Combat Games, med stark svensk representation. World Combat Games sänds direkt via Youtube, här är länken dit.

Text: Jonathan Broberg
Foto Hamid Ershad

51
43
52