Ordförande Stefan Stenudd om Durewall: ”En av de absoluta svenska budopionjärerna”

Kurt Durewalls bortgång sprider stor sorg inom svensk budo och kampsport. Hans gärningar för framväxten av kampsporten i Sverige går inte att överskatta. Och arvet från honom kommer att bäras vidare genom generationer.
   – Han var en nestor. En av de absoluta pionjärerna, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se.

30 oktober 2013  |  Jonathan Broberg

Kurt Durewalls bortgång sprider stor sorg inom svensk budo och kampsport. Hans gärningar för framväxten av kampsporten i Sverige går inte att överskatta. Och arvet från honom kommer att bäras vidare genom generationer.
   – Han var en nestor. En av de absoluta pionjärerna, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets ordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se.

En av svensk budo och kampsports allra största personligheter, Kurt Durewall, har avlidit. Han blev 89 år gammal. 

Hans betydelse för budon i Sverige är enorm. Det var han som startade ju jutsu i Sverige på ett organiserat sätt och SB&K:s ordförande Stefan Stenudd tar till stora ord för att beskriva Durewalls gärningar.
   – Durewall satte fart på att organisera ju jutsun i Sverige och var med i uppstartandet av det som till en början kallades Judoförbundet, numera Budo & Kampsportsförbundet. Men han var också en väldigt jordnära och skön personlighet.

“Fantastisk pedagog”
Stenudd framhåller gärna ett starkt minne som han tycker personifierar Durewall väl.
   – När han fick SB&K:s Hederspris på Kampsportsgalan 2010 höll han ett känslomässigt tal där han talade sig varm för hur mycket Attila Meszaros förtjänade priset. Det är typiskt för hur jag upplevde Kurt. Han visste mycket väl om sin egen idrottsliga kompetens, men han hade ett skönt avslappnat förhållande till både sig själv och sin omvärld. Sedan var han en fantastisk pedagog. Det var en konstupplevelse att se honom undervisa ju jutsu.

Text: Jonathan Broberg

51
43
52