Nyheter

Efter knäskadan är Karin Edenius tillbaka med guld i sikte


När kickboxnings-VM startar i helgen i light kontakt är den svenska världsstjärnan Karin Edenius åter uttagen i landslaget efter en svår knäskada och lång rehabilitering.
   - Det var en väldigt nyttig erfarenhet och lärdom att det finns saker man inte kan påverka utan bara får acceptera och göra det bästa av, säger hon till budokampsport.se.


När kickboxnings-VM startar i helgen i light kontakt är den svenska världsstjärnan Karin Edenius åter uttagen i landslaget efter en svår knäskada och lång rehabilitering.
   – Det var en väldigt nyttig erfarenhet och lärdom att det finns saker man inte kan påverka utan bara får acceptera och göra det bästa av, säger hon till budokampsport.se.

I helgen är det dags för VM i kickboxningens light kontakt. En av landslagets allra mest rutinerade är också den med ett helt nytt bemötande till det mästerskap som komma skall.

Karin Edenius tävlade om EM-guldet ifjol, hon skulle försvara sitt vunna VM-guld från 2011. Men det hela slutade i missär. Hon vred till knät och det visade sig sedermera vara det värsta befarade – en korsbandsskada.

För Karin handlar således VM inte enbart om en kamp mot sitt efterlängtade och hägrande försvar av guldet från 2011, det handlar också om att komma tillbaka dit hon en gång var innan skadan inträffade.
   – Man kan förbereda sig till 100% men en skada kan man aldrig värja sig för. Att vända frustration till fokus och produktivitet i form av rehabträning och en positiv inställning till en ofrivillig utmaning har stärkt mig. Det ger en mental trygghet som jag är säker på är en ovärderlig styrka.

Men även om skadan bryskt satte temporärt stopp i Karin aktiva elitsatsning har hon ändå en positiv syn på tiden under skadeuppehållet.
   – Sedan så har jag fått tid att träna på delar som man annars inte riktigt hinner med i samma utsträckning. Stärka upp grundfysiken genom att genomgå ytterligare en “mästerskapscykel” vad gäller uppladdning och täppa till gamla svagheter. Körde även mycket boxning då jag ännu inte kunde sparka och där känner jag mig tryggare och starkare nu. Min livsfilosofi är att man själv väljer hur man ser på saker som händer i livet, oavsett om de är positiva eller negativa. Och det sägs ju att motgång föder framgång.

Karin, med vilken instinkt åker du till VM?
   – Min instinkt är alltid vinst. Man måste leva sin målbild för att den ska bli verklighet och för att kunna leverera på topp när det verkligen gäller så får det inte finnas något tvivel kring vad som är målet. Självklart kan det alltid hända saker på vägen men det gäller att veta vart man är på väg.

Du har ändrat träningsupplägget inför VM en hel del efter skadan, hur ser det ut?
   – Jag har förmånen att ha Björn Rhodin på West Coast 4 som stöd vad gäller träningsupplägg där han är mästerkocken som gör grymma träningsrecept. Våren bestod av uppbyggnadsträning för att skynda på knäläkningsprocessen och för att förbereda kroppen på nästkommande träningssteg. När knäet tillät så lade vi på idrottsspecifika intervaller för konditionens skull. Sedan gick vi över i maxstyrkefas för att sedan landa i kraftkonvertering där jag nu toppar det sista. Ledorden i träningsupplägget är effektivt och idrottsanpassat till 100%.
   – Har varit ett grymt kul upplägg och det har funkar långt över förväntan. Har kunnat skippa det mesta av nedbrytande förbränningsträning och fokuserat på den kondition som jag har mest nytta av under match. Detta tillsammans med ett bra kostupplägg har resulterat i att jag relativt bekvämt kommer att landa på matchvikt utan att behöva vätskebanta eller späka mig i onödan.

Text och foto: Jonathan Broberg