Så firar profilerna jul – Martin Blad, capoeira

Budokampsport.ses populära julnedräkning är tillbaka. Som vanligt efter lucia startar vi en nedräkning fram till jul med olika kampsportsprofiler och hur dessa ska fira jul, hur de sett på 2013 och hur deras nästkommande år ser ut att bli. Vår första profil är capoeirastjärnan Martin Blad.

16 december 2013  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.ses populära julnedräkning är tillbaka. Som vanligt efter lucia startar vi en nedräkning fram till jul med olika kampsportsprofiler och hur dessa ska fira jul, hur de sett på 2013 och hur deras nästkommande år ser ut att bli. Vår första profil är capoeirastjärnan Martin Blad.

Martin hade ett utsökt 2013. Under en och samma junivecka gifte sig Martin och hann också med att gradera sig och är efter det Sveriges förste professor i capoeira.

Martin, om du ser tillbaka på 2013, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
   – 2013 har nog varit det mest spännande året någonsin för mig. Det största hände den 1/6 då jag och Linnea (f.d Skåpdal) gifte oss. Tänk dig en skogsdunge med solen som skiner in genom träden och din blivande fru kommer inridandes på en vit häst, där har du det. Helt fantastiskt. 
   – Capoeiran varit en stor del detta året också, veckan innan vårt bröllop graderades jag. På ett stort event med flera mästare närvarande fick äran att titulera mig som förste svensk, Professor i Capoeira. Jag fick även äran att hålla en uppvisning och representera Capoeiran på Kampsportsgalan. Det var en mycket spännande och stor utmaning då jag fick göra den ensam. 
   – Jag har också varit utomlands och haft seminarium tillsammans med min Mästare Tubarão. Allt detta har visat för mig att med dedikation, tro och glädje i sinnet kan man lyckas nå sitt mål. Jag hoppas att det kan inspirera andra att det är möjligt och att de fortsätter kämpa mot sina mål, framförallt med glädje i sinnet.

Hur kommer du att fira julen?
   – Julen kommer att firas med min nyblivna fru och våra familjer. Lite ”gött” häng med nära och kära. (Måste bekänna att lite träning är inplacerat i schemat också mellan julborden.) 

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – Har faktiskt väldigt lite på den listan, jag är i en fas där vi försöker att göra oss av med obetydliga och överflödiga prylar i hemmet. Saker som har gjort sitt hos oss kan få värma andras hem och hjärta istället. Skulle jag önska mig något är det nog att få en tid bokad hos min tatuerare Per på 413gbg.se och göra klart mitt pågående projekt på armen. 

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Nyårslöften har jag sällan gett eller haft. Tror att vi behöver mål att sikta emot, men nyårslöftet har inte varit något drivande för mig. Om vi istället lovar oss själva på riktigt och att målet är tillräckligt viktigt så behövs nog inte en speciell dag, dagen du lovar blir den speciella istället. 

Om du blickar fram mot 2014, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – 2014 kommer bli ytterligare ett fantastiskt år. Jag har börjat hålla capoeiraklasser i CRUDO’s lokaler i samarbete med GBG MMA. Där jag även fått jobba med deras fighters för utmana dem att gå utanför sina bekvämlighetszoner, rörlighet och sparkteknik bland annat. Det är något som jag verkligen ser som en fantastisk utmaning och gläds åt förtroendet som headcoach Joakim Enberg gett mig. Kommer att bli mycket spännande att se vad vi kan åstadkomma där och få se den nya gruppen med hungriga capoeiristas formas. 
   – Jag kommer att fortsätta att jobba med min Capoeira och utveckla mina kunskaper, resa runt och delta i internationella evenemang. Ladda med ny kunskap att ta med hem och dela med mig av.
   – Personligen så ser jag fram emot att fortsätta att forma den familj som vi skapar tillsammans jag och min nyblivna fru. Att fortsätta jobba med coaching i mitt och Linneas företag. Jobba mer med föreläsningar och seminarium på ny mark med nya människor.

Budokampsport.se önskar Martin Blad all lycka fram över och en riktigt god jul och ett gott nytt år.Imorgon fortsätter nedräkningen inför jul, då med kickboxningslandslagets Camila Rivarola.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10