Jennifer Österlin siktar på tredje raka SM-guldet i thaiboxning


Under SM-kvalet i thaiboxning i helgen imponerade Jennifer Österlin, den regerande världs- och europamästarinnan, stort i sin semifinal. Bea Malecki svarade för ett starkt motstånd i den första ronden, i den andra kom Österlins patenterade klinch att åter fälla avgörandet.
   – Det var en väldigt rolig match och naturligtvis skönt att vara med på final i SM-veckan igen, säger hon till budokampsport.se.

7 januari 2014  |  Jonathan Broberg


Under SM-kvalet i thaiboxning i helgen imponerade Jennifer Österlin, den regerande världs- och europamästarinnan, stort i sin semifinal. Bea Malecki svarade för ett starkt motstånd i den första ronden, i den andra kom Österlins patenterade klinch att åter fälla avgörandet.
   – Det var en väldigt rolig match och naturligtvis skönt att vara med på final i SM-veckan igen, säger hon till budokampsport.se.

Jennifer Österlin är föga oväntat klar för sin tredje raka SM-final i thaiboxning. Hennes klinch, som är i absoluta världsklass, fällde avgörandet i semifinalen.

Men innan dess hade Bea Malecki svarat för en väldigt skarp första rond och så långt hållit jämna steg med den svenska regerande världs- och europamästarinnan. Malecki var klok nog att hålla sig ifrån Österlins klinch under första ronden, och fightades smart genom att använda sig av många långa tekniker.
   – Hon ändrade lite stil i den andra ronden och försökte pressa mig mer, och helt ärligt passar den stilen mig bättre än att hon stod på avstånd. Jag fick in henne i hörnet och kunde komma åt med knän i klinch och då kände jag ganska snabbt att jag hade kontroll på matchen.

Och kort senare var det hela avgjort. Nu väntar Therese Sjöholm i final, en för Österlin tämligen okänd motståndare.
   – Jag passade på att titta på hennes semifinal och kunde konstatera att hon var stark fysiskt och hade väldigt fina knän. Så mycket mer än det känner jag inte till henne. Men det var ju ett liknande upplägg 2012, säger hon finurligt.

“Lite andra förväntningar på mig nu”
Det var ju så att till SM-finalen 2012 i Östersund kom Jennifer Österlin till start som en helt okänd förmåga och mötte den dåvarande världsmästarinnan Sanja Trbojevic. Vinsten där blev starten på en smått osannolik resa för Jennifer.
   – Det är viktigt att inte glömma det. Jag menar, det finns ju inte en enda thaiboxare som skulle gå till en SM-final utan att vara förberedd på det. För mig är varje match mitt livs viktigaste och utan ett SM-guld blir det dessutom väldigt svårt att ta plats i landslaget. Det är hård konkurrens.

Utvecklingen för Jennifer Österlin har gått fort. Från att ha jagat andra är hon numera, nationellt som internationellt, den som alla vill vinna över. En attitydförändring som ibland inte är alldeles enkel att hantera.
    – Jag känner av förändringen, hur jag blir bemött, med vilken respekt motståndare kommer in i ringer – det erkänner jag. Det är lite andra förväntningar på mig nu. Men jag känner mig stark. Min klubb Fighter Muay Thai och min fystränare Björn Rhodin från Westcoast4 hjälper mig mycket, och jag känner att jag har blivit både starkare och bättre på senare tid. 

Text: Jonathan Broberg
Foto i artikeln: Hamid Ershad

51
43
52