Vägen till SM

Den regerande mästarinnan, den unga veteranen och den entusiastiska debutanten berättar om sina upplevelser under SM-kvalet i thaiboxning.

10 januari 2014  |  Tony Svensson

Den regerande mästarinnan, den unga veteranen och den entusiastiska debutanten berättar om sina upplevelser under SM-kvalet i thaiboxning.

Efter SM-kvalet intervjuade budokampsport.se tre fighters som gick in i kvalet med varierande erfarenheter. Den unga veteranen Madeleine Vall, den regerande mästarinnan Sofia Olofsson och debutanten Bea Malecki. 

Madeleine Vall, Haga Kampsportsförening/Allstars Gym. Madeleine är sedan tidigare SM, EM och VM-medaljör och har gått över 60 matcher.

Varför kommer du att vinna SM 2014?

– För att jag har ett väldigt bra crew runtomkring mig, för att jag har både bra fysik och är teknisk, men allra mest för att jag är en tjurskalle.

Hur har din flytt till Stockholm och klubbytet påverkat dig?

– Som strukturfascist och med ett, på gränsen till överdrivet, kontrollbehov var det till en början en tuff omställning. Men nu har jag landat, förstår dialekten (ironi) och synkat med tränare och träningsupplägg. Den senaste tiden känns det verkligen som att jag utvecklats. Och det tackar jag Jocke Karlsson och Allstars för.

Du rankas som en av de 8 främsta i världen, du har vunnit både SM, EM och VM-titlar. Som fighter vill man vinna varje match men är det något mål som du känner att du fortfarande kämpar lite extra för att uppnå?

– Proffsvärldsmästartiteln… Kom till mamma.

Hur kändes SM-kvalmatcherna om du sammanfattar lite kort?

– I kvartsfinalen var jag segstartad men det släppte lite mer för varje rond som gick. I semifinalen var jag istället lite sargad i kroppen men hade vässat psyke från början och kände ändå att jag hade koll på läget.

Vad vet du om ditt finalmotstånd?

– Hon är tuff och mycket offensiv. Mötte henne i kvartsfinalen på SM 2012. Kommer bli en spännande match.

Och sista frågan, är du en tävlingsmänniska även utanför ringen?

– Eh, ja. Det finns inga sammanhang där jag inte är tävlingsmänniska. Skitjobbigt.

 

Sofia Olofsson, Slagskeppet Muay Thai. Sofia är regerande SM-mästare och EM-silvermedaljör och har tidigare gått 18 matcher.

Förra året vann du ditt första SM-guld, hur har det påverkat dig mentalt?

– Att jag vann SM-guld förra året har inte betytt så mycket för mig mentalt. Jag gjorde en bra match förra året och är lycklig att jag vann!

Hur känns det att inte gå kvalmatch innan finalen? Tittade du något på kvalen?

– Det känns lite tråkigt att inte gå en kvalmatch men samtidigt är det bra eftersom det är en skaderisk att gå match. Nu minimerades den risken och jag är hel inför kommande SM-final 17:e januari. Men jag var såklart på plats under kvalet, tittade på alla matcherna och hejade fram alla mina klubbkamrater från Slagskeppet Muay Thai.

Vad vet du om ditt finalmotstånd?

– Jag har mött mitt finalmotstånd, Jessica Lukashina, förut och även sett några av hennes andra matcher så jag har lite koll på hennes styrkor och svagheter inför finalen.

Och slutligen, varför kommer du att vinna SM 2014?

– Jag kommer vinna SM 2014 för jag sliter och kämpar varje dag för att bli bättre och jag vill verkligen vinna!

Bea Malecki, Tullinge Muay Thai. Bea gick sitt första SM-kval och har gått 4 matcher sen tidigare.

Vilka element inom thaiboxning är det som tilltalar dig?

– Det är den enda sporten som jag har fastnat för, tidigare har jag mest testat lagsporter. Problemet med lagsporter är att det kan vara någon annans fel att man förlorar. I thaiboxning är det bara du och den andra i ringen, det vill säga den som får in flest slag eller sparkar vinner matchen. Eller om vi tittar på min kvalmatch, Jennifers knän mot mitt huvud, säger Bea med ett skratt.

Det finns ingen annan som kan styra vad som egentligen händer i matchen förutom jag och motståndaren, tillägger Bea.

Hur länge har du tränat thaiboxning?

– Första gången jag satte på mig ett par boxningshandskar och klev in i Tullinge Muay Thais lokal var 2,5 år sedan. Men jag har tränat intensivt i ca ett år, men med ett litet sommaruppehåll.

När bestämde du dig för att SM var ett mål?

– När jag såg SM förra året, dock inte i denna vikt. Tänkte först 57 och 60, men av massa olika anledningar så blev det 67 kg.

Det blev förlust i din SM-debut, hur går tankarna kring det?

– Tankarna kring en förlust är inget jag lägger energi på, däremot gjorde jag mitt livs sämsta match och det gör att jag är besviken på mig själv. Jag kom hem från Thailand 2,5 vecka innan SM, men vistelsen där blev tyvärr inte riktigt som jag ville. Jag hade hoppats på match men den blev inställd då motståndaren tyckte jag var för lång. Sista dagarna innan hemfärd åkte jag på något virus vilket resulterade i att jag inte kunde träna på två veckor. Jag hoppades att jag skulle känna mig bättre dagarna innan SM-kvalet och på själva matchdagen. Men jag kände knappt mina armar och ben under matchen, i huvudet tänkte jag ”slå! sparka!” men kroppen lyssnade inte. Jag gjorde det bästa jag kunde med dagsformen men jag inte är nöjd med min prestation.

Hur ser dina planer ut framöver?

– Jag älskar verkligen thaiboxning, men även boxning känns spännande. Jag kommer att satsa på boxningen ordentligt i år och jag vill bli riktigt snabb i händerna. Målet är att gå i alla fall minst en match innan sommaren! Men först och främst ska jag se till att bli frisk och sedan så tar jag allt därefter.

 

Text: Annie Bondefelt

0
0
0