En lördagskväll på Superior Challenge X

Ikväll var det dags för Superior Challenge X i Helsingborg Arena, evenemanget startade för 6 år sedan och redan då lockade galan en storpublik. Sen det första eventet har flera galor hållits och ikväll var det dags för den tionde i ordningen. Kvällens gala bjöd på genomtänkta matchningar där erfarna veteraner äntrade buren jämte nya talanger inför en entusiastisk Helsingborgspublik.

3 maj 2014  |  Tony Svensson

Ikväll var det dags för Superior Challenge X i Helsingborg Arena, evenemanget startade för 6 år sedan och redan då lockade galan en storpublik. Sen det första eventet har flera galor hållits och ikväll var det dags för den tionde i ordningen. Kvällens gala bjöd på genomtänkta matchningar där erfarna veteraner äntrade buren jämte nya talanger inför en entusiastisk Helsingborgspublik.

Innan kvällens huvudkort startade fick publiken se ett par fina matcher, bland annat tog Simon Sköld (2-5-0) emot engelsmannen Salih Kulucan (3-1-0) i en laddad kamp. För den bredda publiken gjorde sig Sköld känd som en av deltagarna i Svt-produktionen ”Slå han på käften” där han på grund av skada var tvungen att ställa in sin planerade match.

Med det i åtanke var förhoppningarna stora hos både Sköld och publiken när han klev in i buren. Ingen blev heller besviken när matchen visade sig bli en intensiv historia, Sköld var dock lite mer envis och efter att han fått in en armbar bröt domaren matchen till Skölds fördel.

En av kvällens efterlängtade matcher var den mellan två av Sveriges främsta welterviktare David Bielkheden (18-12-0) och Besam Yousef (6-3-0), matchen dem emellan skulle egentligen skett redan under 2013 men på grund av skada blev kampen mellan storstäderna Stockholm vs Göteborg uppskjutet. Kvällens prestigefyllda möte inleddes i ett högt tempo, Bielkheden fick snabbt ett övertag som han behöll matchen igenom. Yousef kontrade med välriktade boxningsserier men vinsten blev till slut Bielkhedens.

En utav kvällens höjdpunkter var också kvällens enda tjejmatch, matchen mellan den italienska Annalisa Bucci (6-2-0) och hemmafajtern Pannie Kianzad (4-0-0). Bucci är en meriterad thaiboxare som gått över 50 matcher med nästan 40 vinster, i kvällens match mötte hon en tuff motståndare och det blev en kamp mellan två strikers. Som väntat visade bägge tjejerna upp bra stående kvalitéer men det var på marken matchen avgjordes och där var Kianzad dominant.

Inför Superior Challenge X var många nyfikna på matchen om lättviktstiteln mellan Reza Madadi (13-3-0) och amerikanen Efrain Escudero (21-8-0).  Efter en olycklig skada under föregående veckas sparring var dock Reza tyvärr tvungen att ställa in sin medverkan till förmån för finländaren Juha-Pekka Vainikainen (22-8-1). J.P. gick match senast för några veckor sen och har avslutat 19 av sina 22 vinster.

Amerikanen han mötte slog igenom när han vann den åttonde säsongen av The Ultimate Fighter där han bland annat besegrade Junie Browning. Escudero har en bakgrund inom brottning och med erfarenhet från både UFC och Bellator var det en tuff utmaning som väntade finländaren som antog utmaningen med bara en veckas varsel. Den driftiga Escudero dominerade matchen igenom och efter tillsägning från domaren bröts matchen.

Kvällens sista urladdning var den mellan svensken Matti Mäkelä och Joachim Christensen från Danmark. Mäkelä var revanschsugen efter den tidigare förlusten mot Christensen och gav den här kommentaren inför matchen:

– Jag kommer ta det som det kommer men jag ska försöka vara mer drivande än jag varit tidigare.

Christensen tog dock initiativet vid start och de hamnade snabbt i clinch, det var en jämn kamp där dansken var strået vassare denna kväll. Christensen vann välförtjänt kvällens sista titelmatch.

Det blev en kväll fylld av vilja, kämpaglöd och briljerande tekniker, där nya framtidshopp presenterade sig och där några visade att gammal är äldst. När jag summerar eventet, fightcardet och resultaten kan jag inte mer än att se fram emot nästa Superior-evenemang!

Kvällens samtliga resultat:

Matti Mäkelä vs Joachim Christensen, vinnare Christensen
Efrain Escudero vs J.P. Vainikainen, vinnare Escudero
Yosef Ali Mohammad vs Mike Neun, vinnare Mohammed
Daniel Acacio vs Alan Carlos, vinnare Carlos
David Bielkheden vs Besam Yousef, vinnare Bielkheden
Malik Arash Mawlayi vs Aron Jahnsen, vinnare Mawlayi
Diego Gonzalez vs Frodi Hansen, vinnare Gonzalez
Abbe Joof vs Hermann Kungu, vinnare Joof
Simon Sköld vs Salih Kulucan, vinnare Sköld
Bilal Musa vs Craig Derbyshire, vinnare Musa
Pannie Kianzad vs Annalisa Bucci, vinnare Kianzad
Michel Ersoy vs Jorge Landa, vinnare Ersoy

Text & foto: Annie Bondefelt

2
8
10