Fotbollstalangen hamnade i MMA-landslaget


Det är drygt två veckor kvar till historiens första VM i MMA. Till mästerskapet som hålls i Las Vegas är tio svenska MMA-idrottare uttagna, en av dem – Jill Holmström -, spåddes en lysande framtid – i fotboll.
   – När jag fann kampsporten kände jag mig verkligen hemma, säger hon till budokampsport.se.

17 juni 2014  |  Jonathan Broberg


Det är drygt två veckor kvar till historiens första VM i MMA. Till mästerskapet som hålls i Las Vegas är tio svenska MMA-idrottare uttagna, en av dem – Jill Holmström -, spåddes en lysande framtid – i fotboll.
   – När jag fann kampsporten kände jag mig verkligen hemma, säger hon till budokampsport.se.

Det är förberedelsens tid som blommar för det svenska MMA-landslaget. Sommarvärme, javisst, men för Jill Holmström, 27, är det mest klubblokalen till Pancrase Gym i centrala Stockholm som är hennes junisommar.

Målet som närmat sig från horisonten har varit av missionär särart. Det är första gången som ett svenskt landslag har tagits ut i MMA och runt krönet stundar det första MMA-VM:et i historien.
   – Jag åker lite som underdog till VM, men självklart siktar jag på att vinna guld. Om man inte har den inställningen till landslaget, då behöver man inte följa med. Jag kan se mig själv stå högst upp på prispallen.

Jill tar upp tränaren, den kloke brottaren Majid Ahadpour, på sina axlar och kastar honom så det dånar i väggarna på träningslokalen. Efter passet berättar Ahadpour att Jills träningsflitighet och hennes vilja att hela tiden bli bättre är hennes stora fördelar som kampsportare.

“Det här vill jag hålla på med”
Ahadpour framhäver också explosiviteten och taktiska kunnandet. Jill Holmström kom som barn i kontakt med ju jutsu, och har fallteknik och lite grepp i ryggmärgen. Men Holmström var ändå bäst i fotboll.

Redan som tolvåring fick hon debutera i IFK Trelleborgs A-lag och sågs som en stor talang. Fotbollen tog henne hela vägen till USA, men 2006 tog hon ett beslut att trappa ner på fotbollen.
   – Ryggen kraschade ihop och jag hade en rehabperiod på närmare tre år. Jag älskade fotbollen till skadan kom, fotbollen var mitt liv i 14 år och efter fotbollen hittade jag inget som jag fastnade för. För ett och ett halvt år sedan hittade jag dock kampsporten igen och redan mitt första pass kände jag att det är det här jag vill hålla på med. Sedan jag började igen med kampsport har jag kommit tvåa på SM i submission wrestling.

“Hoppas att VM öppnar en del fönster”
VM-äventyret ser Holmström lite som en start på något större. Hon siktar högt med sin MMA, men framför allt är hon i en utbildningsfas där hon lär sig nya saker hela tiden.
   – Man blir kanske aldrig fullärd inom något, men i MMA känns det som att du måste kunna kontrollera så många delar. Det finns hela tiden något nytt att lära sig och det känns väldigt utvecklande och roligt. Jag behöver få mer matcherfarenhet och hoppas att VM öppnar en del fönster.

Och så var det då det här med målsättning.
   – Jag lever för det här, jag lever för att vinna. Klart jag vill ta guldet, avslutar hon med ett skratt.

Text foto: Jonathan Broberg

2
8
10